predstava 'Edip'

Jugoslovensko dramsko pozorište gostovalo u Zagrebu, održana i tribina

02.06.2023 u 14:02

Bionic
Reading

U Zagrebačkom kazalištu mladih publika je sinoć stojećim ovacijama nagradila glumce Jugoslovenskog dramskog pozorišta za izvedbu Edipa (Sofoklo), u režiji Vite Taufera

Još jedna izvedba Edipa u gostovanju ansambla JDP-a u ZKM-u održat će se večeras 2.lipnja 2023. Nakon prve večeri gostovanja u foyeru Zagrebačkog kazališta mladih publika je nakon predstave imala priliku ostati u razgovoru s glumcima JDP-a. Autor i voditelj ZKM-ovih tribina Srđan Sandić, razgovarao je s glumačkim zvijezdama ove predstave: Milanom Marićem, Natašom Ninković, Srđanom Timarovim, Bojanom Dimitrijevićem, Aleksandrom Đuricom, Milošom Samolovom, Nebojšom Ljubišićem, Zoranom Cvijanovićem, i Joakimom Tasićem.

Namučili su se, priznali su pred ZKM-vom publikom, dok su postavljali Edipa. Premda je to danas iznimno hvaljena i tražena predstava, Edip, klasik koji živi kroz povijest civilizacije, antički komad koji se radi u školama i na akademijama, ipak ih je u početku uplašio. Kad su se glumci našli pred Tauferovom režijom Edipa u sadadašnjem vremenu, i to u nekoj kazališnoj balkanskoj "kafani s kafanskom muzikom" gdje je uvijek i politički kontekst, svijet nepovjerenja, sumnji, straha i preispitivanja, trebalo im je vremena, rekli su, da pronađu izraz onoga što je Edip danas.

  • +22
'Edip' u ZKM-u Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Marko Ercegović

Glavni glumci Milan Marić (Edip) i Nataša Ninković (Jokasta) vrlo su hrabro ušli u svoje uloge i zajedno s ostalim glumcima pokazali na sceni koliko antika nije daleka, dosadna, i da nije točno to da nas se ne dotiče, da ona nije samo za lektire. Edip je i osobna drama, rečeno je na tribini, i drama o ljubavi, prijateljstvu, drama države i politike, drama koja prikazuje mehanizam koji ljude na vlasti tjera da u kriznim trenucima vlastiti svijet sruše u mrak. Taj princip je isti od antike i to je kapitalna drama, složili su se glumci, u kojoj ne znamo hoće li pobijediti iracionalnost ili zdrav razum, kao i danas. Očigledno, prema reakcijama publike, u doživljaje predstave publika upisuje štošta od toga.

Nataša Ninković je također u razgovoru s publikom podijelila svoje iskustvo o radu na ovoj predstavi. Prije premijere u Beogradu, rekla je, nisu još mogli razumjeti kakav su komad napravili, nisu bili sigurni s ovakvim Edipom, a pogotovo ne u elemente humornosti.

"I kad sam za vrijeme predstave čula da se publika na jednu scenu smije, suze su mi potekle iza pozornice, nisam znala što da napravim, kako da se prerežiram , što da radim, kako da vratim dramu", rekla je glumica o premijeri predstave Edip, kada su bili ispraćeni pljeskom oduševljene publike koja ih je višestruko vraćala na poklon.

Milan Marić je pokazao moćnom izvedbom koliko je Edip i suvremen i svevremen, a osmislio je kroz svoju ulogu i poseban highlight na kraju predstave – što je sve skupa doprinijelo tome da su glumci JDP-a i u Zagrebu ispraćeni stojećim ovacijama za predstavu od koje je i glumcima i publici puno srce.