mladi poduzetnik na kakvog niste navikli

Josip Ivanović prošle je godine kupio izdavačku kuću na umoru. Danas objavljuje dvadesetak naslova godišnje i drži prava na Bolañova djela

17.11.2021 u 14:06

Bionic
Reading

U razgovoru za Moderna vremena, portal posvećen knjizi i kulturi čitanja, Ivanović je detalje o akviziciji te izdavačkom poslu podijelio s piscem Svenom Popovićem

Ime Josipa Ivanovića (32) dobro je poznato na domaćoj književnoj sceni. Osim što je izdavač i prevoditelj - Ivanović je i poduzetnik - ali ne baš onakvog tipa na koji smo svi u ovome vremenu navikli. Naime, čovjek se ne bavi kriptovalutama, ne trguje dionicama, a nije niti još jedan iz mase ulaštenih entreprenuera koji se svakoga dana pojavljuju pod našim nebom s manje ili više inovativnim start up projektima. Ne, Ivanović je s kolegom Matijom Janešom odlučio drugačije uložiti svoj novac - kupivši prošle godine kultnu izdavačku kuću na umoru, Edicije Božičević, gdje je sve do tada radio kao urednik. S akvizicijom su stigli i dugovi koje je trebalo rješavati, no Ivanović je Edicije Božičević u kratkome roku uspio podići na noge i posložiti, i to tako da danas objavljuju dvadesetak naslova godišnje te su nezaobilazna pojava na domaćoj sceni književnih festivala i izdavaštva. Uskoro otvaraju i svoju knjižaru. Neke od važnijih knjiga koje su objavljene pri Edicijama Božičević u tekućoj godini su 'Hrvatski politički bestijarij', autora Borisa Perića i Tomislava Pletenca, zatim roman 'Iza leđa' suvremene ukrajinske autorice Haske Šijan te remek-djelo suvremenog portugalskog pisca Pauloa Joséa Mirande, 'Mrtva priroda'. Pored toga, Edicije Božičević su upravo otkupile i prava na Bolañova djela, a znamo da je riječ o jednom od najznačajnijih pisaca druge polovice dvadesetog stoljeća. Prvi njegov roman koji pripremaju u hrvatskom izdanju jest 'Amulet' iz 1999. godine.

No, tko se u ova i ovakva vremena uopće odlučuje baviti izdavaštvom? Ivanović je svoje motive i detalje iza poslovnog pothvata podijelio s piscem Svenom Popovićem u razgovoru za Moderna vremena, portal posvećen knjizi i kulturi čitanja.

U nastavku prenosimo tek djelić intervjua koji je u cijelosti dostupan na Modernim vremenima.

'Povremeno zamišljam (snatrim) o tome da radim neki drugi posao, s manje stresa, osam sati dnevno, dođeš doma, i to je to. Ali znam da bih na takvom poslu, a to znam iz iskustva, radio sam na njih podosta, poludio za par mjeseci. Rano sam otkrio da nisam čovjek za fiksno radno vrijeme i neku strogu hijerarhiju. Izdavaštvo ima svojih mana, ali je divan posao, koliko god trenutno bio nezahvalan, i ne bih ga mijenjao. Možda nadopunjavao – tipa u sklopu knjižare koju uskoro otvaramo će biti i kafić. Onda više neću biti samo izdavač nego i ugostitelj, valjda. To je ta diversifikacija portfelja, jelte, da se izrazim popularnim menadžerskim žargonom. Drugim riječima, moraš raditi više stvari da bi imao neki okej životni standard,' ispričao je Ivanović piscu Svenu Popoviću. Ostatak intervjua pročitajte OVDJE.