BIZARNA KAZALIŠTA

Jeste li za predstavu u toaletu?

09.02.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Čak i one kojima kazališne predstave nisu omiljena metoda razonode, zainteresirat će ova neobična kazališta nastala na mjestima na kojima ih najmanje očekujemo

Britanski Telegraph izdvojio je najoriginalnija kazališta na području Velike Britanije podignuta na posve nesvakidašnjim mjestima.

Pozornica na vodi
Potpalublje broda Cutty Sark kojim su nekada prevoženi paketi čaja i vune, danas je pretvoreno u mali teatar. Tijekom dana mogu se razgledati predmeti povezani s prošlošću broda, a navečer centralni dio pretvara se u eklektični izvedbeni prostor.
National Maritime Museum

Na tvorničkim daskama
Ranih godina 20. stoljeća, u Bristolu je bilo središte tvrtke Imperial Tobacco – kompleksa zgrada koji se prostiru na oko 300.000 četvornih metara. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih, tvornica je zatvorena, a dio je srušen. George Ferguson na čelu RIBA-e (Royal Institute of British Architects) kupio je građevinu i pretvorio je u impresivno kazalište s vrlo raznolikim programom. U kolovozu 2009., The Factory Theatreu, kako mu je ime, pridružio se i Brewery Theatre.

WC teatar
Minijaturna kamena građevina u Great Malvernu prvotno je bila viktorijanski toalet za gospodu, nakon toga pretvorena je u prodavaonicu dječje odjeće, zatim dućan sa starinama, da bi je naposljetku otkupio Dennis Neale, zaljubljenik u lutkarstvo i kazalište. U minijaturno kazalište stane samo 12 posjetitelja, a u njemu se održavaju petominutne lutkarske predstave.


Akrobacije u crkvi

Prekrasnu crkvu u Highgateu čine ne samo RIBA-om nagrađeno kazalište s kapacitetom od 160 mjesta, već i plesni studio, kafić, noćni bar i četiri multimedijalne dvorane. Zbog impresivne veličine glavne pozornice, često ugošćuje akrobatske predstave.


Kazalište koje melje konkurenciju
Šarmantni teatar Watermill u Bagnoru, kako mu već ime nagovještava, podignut je u starom mlinu. Građevina datira iz 1830. te je, nakon što više nije upotrebljavana za proizvodnju brašna, prodana kazališnom entuzijastu Davidu Gollinsu. On je kompletno obnovio zgradu zajedno sa stajom, a novonastali teatar otkupili su Jill i James Sargant, 1981. Mnoge produkcije toga danas poznatog kazališta završavaju na West Endu i Broadwayu.