kazališni rizik

Jedanaest hrvatskih i jedna argentinska predstava: Pogledajte što je odabrano za Marulićeve dane

01.03.2024 u 10:37

Bionic
Reading

Festivalsko vijeće Marulićevih dana na sjednici u četvrtak potvrdilo je program 34. Festivala hrvatske drame - Marulićevi dani koji će se u organizaciji splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) održati u Splitu od 20. do 29. travnja ove godine​, priopćili su iz HNK Split.

Izbornica Marulićevih dana, Jelena Kovačić, odlučila se za jedanaest predstava hrvatskog dramskog pisma u produkciji kazališta iz Hrvatske i jednu iz Argentine.​ O zahtjevnoj realizaciji gostovanja argentinske predstave još traju pregovori, navodi se u priopćenju.

Za sudjelovanje na Festivalu bilo je prijavljeno 54 predstava​, 44 iz Hrvatske, tri iz Slovenije, dvije iz Bosne i Hercegovine, te po jedna predstava iz Srbije, Austrije, Mađarske, Njemačke i Argentine.

U konkurenciji za festivalske nagrade na 34. Marulićevim danima bit će prikazane predstave: „Možeš biti sve što želiš“ Ivane Vuković u produkciji UO Punctum/ UO T25/ Kunst teatar redateljice Ivane Vuković; Mani Gotovac „Rastanci“ u izvedbi riječkog HNK Ivana pl. Zajca, redateljica Anastasija Jankovska; „Cure“ u koprodukciji UO kolektiv Igralke, Zavod VIDNE i HNK Ivana pl. Zajca uz partnerstvo Slovenskog mladinskog gledališča i MASKA iz Ljubljane u režiji Tjaše Črnigoj; „Slučaj vlastite pogibelji“ Kristiana Novaka HNK u Varaždinu u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca, u režiji Ivana Plazibata; autorski projekt Tomislava Šobana „Zbilja“ HNK u Zagrebu u režiji Tomislava Šobana; Jurica Pavičić „Crvena voda“ u izvedbi HNK Split i režiji Ivice Buljana; Mate Matišić „Moji tužni monstrumi“ Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba u režiji Vite Taufera; “Maske” autora, režisera i glumca Dražena Šivaka u produkciji UO Grupa u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama i u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom EXIT; „Simfonije/Turpituda” u produkciji Eurokaza i režiji Rajne Racz; autorski projekt Ksenije Zec “Euforija” u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i režiji autorice.

Po riječima izbornice Jelene Kovačić izabrane su se predstave izdvojile svojom umjetničkom i produkcijskom kvalitetom, ali i spremnošću na kazališni rizik.

"Sve izabrane predstave kazalište prepoznaju kao mjesto društvene i umjetničke odgovornosti, ali i rizika, te konkretne razmjene koja gledatelje poziva na dijalog i sudjelovanje u promišljanju njihove kazališne i životne zbilje. Ovogodišnji izbor postoji i kao svojevrsni dijalog institucionalne i nezavisne scene koje se međusobno isprepliću te na neki način i nadopunjuju​", navodi se u priopćenju. U izboru Jelene Kovačić je i predstava 'Seria una pena que se marchiten las plantas' ​ili u prijevodu 'Bilo bi šteta da biljke krepaju' Ivora Martinića u izvedbi Apacheta sala estudio iz Buenos Airesa. S obzirom na to da je dolazak predstave iz Argentine produkcijski izuzetno zahtjevan, zaključeno je da će se o mogućnosti tog gostovanja odlučiti naknadno​, obrazložili su.

O festivalskim nagradama Marul odlučivat će žiri u sastavu Borna Baletić (ADU Zagreb), Vesna Bulić Baketić (Muzej grada Splita), Trpimir Jurkić (HNK Split), Miona Miliša (Umjetnička akademija Split) i Stela Mišković (KP Zetski dom).