split

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave U malu je uša đava završavaju 33. Marulićevi dani

27.04.2023 u 15:18

Bionic
Reading

Dodjelom festivalskih nagrada i izvedbom predstave van konkurencije u petak 28. travnja s početkom u 20h na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta Split završit će Festival hrvatske drame 33. Marulićevi dani, i to izvedbom predstave 'U malu je uša đava' Tisje Kljaković Braić

Slavodobitnicima će biti uručene skulpture Marul akademskog kipara Kažimira Hraste a dobitnik nagrade Slobodne Dalmacije dobit će skulpturu Luda likovne umjetnice Nives Čičin-Šain. Nagrade Marul dodjeljuju se za: suvremeni dramski tekst festivalske predstave; dramaturgiju, dramatizaciju ili adaptaciju; predstavu u cjelini; režiju; glumačka ostvarenja; za umjetničko scenografsko, kostimografsko ostvarenje, dizajn svjetla, izvornu glazbu i sl. i o njima odlučuje ocjenjivački sud Festivala.

Nagradu publike dobija najbolje ocijenjena predstava od strane gledatelja, a o nagradi medijskog pokrovitelja, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, za glumačko ostvarenje, odlučuje žiri čitatelja. Festivalski ocjenjivački ove godine radi u sastavu: Zrinka Turalija, Anastasija Jankovska, Perica Martinović, Tomislav Čadež i Damir Šarac, dok žiri Slobodne Dalmacije čine čitatelji Slobodne Dalmacije: Petar Mileta, Dražena Domazet, Mirel Vrgoč, Željka Zorica i Domagoj Lindinger.

Na 33. Marulićevim danima, računajući predstave u konkurenciji za festivalske nagrade i van konkurencije, čitanje nagrađenog teksta na natječaju Marin Držić, okrugle stolove, predstavljanja teatroloških i poetskih izdanja, manifestaciju čakavskog pjesništva za mlade, izvedeno je ukupno 17 programa. Pored toga, i ove se godine održala radionica dramskog pisanja pod vodstvom Tomislava Zajeca.

Po završetku svečanosti dodjele nagrada dramski ansambl splitskog HNK izvest će predstavu U malu je iša đava Tisje Kljaković Braić u režiji Marija Kovača.

Prizori iz predstave U malu je uša đava Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Press

Hit-roman splitske spisateljice o odrastanju u Splitu osamdesetih godina prošlog stoljeća postao je hit-predstava splitskog teatra. Drama je to o malenoj djevojčici koja odrasta pod zaštitom bake i dida, koja se skriva u kiosku, ne voli odlazak u vrtić, s didon ide na partiju karata u Hajduka, a sa susjedima na kupanje pod Marjanom. Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj – oca, majku, dida, baku, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica, vragolasta djevojčica, inteligentna, darovita i pomalo razmažena.

Uloge tumače: Andrea Mladinić, Nenad Srdelić, Snježana Sinovčić Šiškov, Petra Kovačić Botić, Marjan Nejašmić Banić, Monika Vuco Carev, Tajana Jovanović, Trpimir Jurkić, Arijana Čulina, Andrijana Vicković, Katarina Romac, Stipe Radoja, Goran Marković, Filip Radoš, Vicko Bilandžić, Ana Marija Veselčić Maro Drobnić i Darijo Tvrdić.