ADVENT NA TOMISLAVCU

Je li ledena bajka uništila kulturnu baštinu grada?

22.01.2015 u 11:52

Bionic
Reading

U emisiji Zg Županijska panorama na HRT-u postavljeno je pitanje je li u slučaju klizališta na zagrebačkom Tomislavcu nastala šteta veća od koristi?

Nakon 45 dana klizanja Ledeni park na Trgu kralja Tomislava je zatvoren. Dok se uklanja klizalište, nameće se pitanje koje su mnogi postavljali tijekom adventa: je li ledena bajka uništila kulturnu baštinu grada?

Iz OraH-a tvrde da je početnih milijun i pol kuna iz proračuna davno potrošeno za projekt, a to je polovina cjelokupnih izdavanja za advent u Zagrebu, te je zato klizalište ostalo 'trn u oku'. Novinarka Petra Mlačić intervjuirala je predstavnike 'obiju strana'.

'Dvije su osnovne stvari sporne. Prva je odabir samog mjesta, a druga način na koji je došlo do tog odabira. Vjerujem da će se Grad Zagreb jako potruditi da vrati stvari u stanje kakvo je bilo prije intervencije, no pitanje je hoće li u tome uspjeti u potpunosti i koliko će to koštati građane', kazao je Gordan Crmečki, predsjednik Glavnog foruma ORaH-a.

Iz Društva arhitekata, koje od početka surađuje s Turističkom zajednicom na projektu klizališta, oglasio se predsjednik Teo Budanko

'Organizirali smo studentsku radionicu s mentorima s četiri zagrebačka fakulteta te su se vrlo intenzivno posvetili viziji rada na održavanju adventa u Zagrebu. Tako se taj intenzitet događanja na Trgu, koji nije imao ni smisla ni veze, niti je bio ugodan za druženje, a na neki način je kvario javni prostor Trga, zapravo razvukao po cijeloj ovoj šetnici.'

Nakon održanih manifestacija zaštićena kulturna baština mora vratiti prethodni izgled, no navodno je voda ušla u temelje Umjetničkog paviljona, a zelene površine su nepovratno uništene.

Slavica Olujić Klapčić, organizatorica Ledenog parka, ipak uvjerava da će Tomislavac izgledati baš onako kako je izgledao početkom studenog te da su kritike 'napuhane'.

'Sve ide po planu, a do petka planiramo maknuti cijelu konstrukciju staza i sve će se vratiti u prethodno stanje.'

Prilog u Županijskoj panorami u cijelosti možete pogledati preko njihove stranice na Facebooku