GLIPTOTEKA HAZU

Japanska arhitektura i urbanizam od šezdesetih do danas

09.06.2014 u 13:04

  • +2

Izložba: 'Struggling Cities: japanski urbanistički projekti iz šezdesetih'

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Bionic
Reading

Izložba 'Struggling Cities: japanski urbanistički projekti iz šezdesetih', koja prikazom razvoja japanskih gradova u proteklih pedesetak godina ističe da su brojni urbanistički problemi posljedica činjenice da čak polovica svjetske populacije danas živi u gradovima, otvara se 11. lipnja u Gliptoteci HAZU

Kroz dvadesetak panela, desetak maketa, šest filmova i tri monitora izložba istražuje i prikazuje različite uvjete razvoja japanskih gradova u proteklih pedesetak godina i njihove odjeke u suvremenom Tokiju, a organizira se u suradnji s veleposlanstvom Japana u Zagrebu i Japanskom fondacijom.

Prvi dio izložbe, 'Povijest idealnog grada', predstavlja planove Dadu (Bejing) iz doba kineske dinastije iz 10. stoljeća, a koje je Marco Polo predstavio Europi u 13. stoljeću, Palmanove u doba renesanse te Voisin Pariza arhitekta Le Corbusiera, a drugi, 'Urbanistički projekti u Japanu', među ostalim, pokret Metabolizam iz kojega je potekao urbanistički plan za Tokio šezdesetih arhitekta Kenzoa Tangea te 'Gradove kao megastrukture', bazirane na metabolističkom rastu raznih arhitekata, osnivača pokreta Metabolizam.

Iduća dva poglavlja su 'Urbanizam svjetskih gradova', poput Brasilije Lucija Coste Abuje (Nigerija) i Skopja Kenzoa Tangea, Chandigarha (Indija) arhitekta Le Corbusiera, kao i novih urbanih projekata u tzv. zemljama trećeg svijeta, te 'Problematika gradova današnjeg vremena', koji postavljaju pitanja o 'ad hoc urbanizmu' i najvećim urbanim konglomeracijama u svijetu s obzirom na velik i brz rast gradova osamdesetih.

Tijekom izložbe održat će se predavanje arhitekata Penezića i Rogine'Budućnost sada – japanska suvremena arhitektura' (26. lipnja) te 'Japanski gradovi: nekad i danas' Melite Rački, arhitektice koja je magistrirala i radila u Japanu (3. srpnja).