ŽARNI GROBOVI

Iznimno arheološko otkriće u Puli - histarski grobovi kod Dvojnih vrata

05.03.2020 u 18:46

Bionic
Reading

Tijekom arheoloških istraživanja oko zgrade Arheološkog muzeja Istre pronađen je izniman nalaz histarskih žarnih grobova, a to će se otkriće predstaviti u petak, priopćeno je u četvrtak popodne iz tog muzeja

Naime, u neposrednoj blizini Dvojnih vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji okvirno potječu od 11. do 2. stoljeća prije Krista.

Riječ je, kako navode iz Arheološkog muzeja, o ukopima u žarama, tako da su neke od njih odložene u rupe u zemlji obložene kamenjem, to jest suhozidom, a druge su ukopane izravno u tlo te poklopljene kamenim pločama. U žarama su vidljivi spaljeni ostatci pokojnika, a u neposrednoj blizini urni vide se ostatci paljevine - pepela i gara.

Iz Arheološkog muzeja Istre podsjećaju kako su u Puli histarski žarni grobovi već pronađeni na potezu od slavoluka Sergijevaca do početka Ulice Castropola, a najveći dio njih otkriven je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prilikom gradnje objekata koji su i danas ondje. Nakon iskopavanja, žare će se snimiti pomoću CT uređaja u pulskoj Općoj bolnici te će se tako steći uvid u njihov sadržaj.

Antropološkim analizama pronađenih posmrtnih ostataka otkriti će se broj pokopanih osoba i njihov spol, a obavit će se i tzv. apsolutno datiranje, koje će nam pomoći da se precizno odredi starost grobova. 'Ovi nalazi histarskih grobova iznimno su svjedočanstvo o načinu života i običajima prastanovnika Pule i Istre iz razdoblja prije rimske vladavine', priopćili su iz Arheološkog muzeja Istre.