DO 13. OŽUJKA

Izložba 'Sedamdesetprva' otvorena u Klovićevim dvorima

  • Autor: I. B./hina
  • Zadnja izmjena 11.01.2022 23:21
  • Objavljeno 11.01.2022 u 23:21
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja 'Sedamdesetprva', kao jedna od prijelomnih godina u kojoj je simbolički sažeto dinamično razdoblje hrvatske suvremene povijesti, otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako su tijekom protekle godine održana raznovrsna događanja koja su osvježila sjećanje i produbila uvid u proces političke i nacionalne emancipacije hrvatskoga naroda, progovarajući o događajima, stavovima i neuralgičnim točkama ne tako davne prošlosti.

Istaknula je kako je ova izložba prva muzeološka prezentacija tog kompleksnog višegodišnjega sazrijevanja političke i nacionalne misli koje je uvelike anticipiralo demokratske procese i razvoj pluralističkoga političkog sustava u kojem živimo danas.

Napomenula je i kako je 50 ustanova i 40 privatnih posuditelja 'udružilo snage' u realizaciji ove izložbe.

  • +1

Otvorenje izložbe Hrvatskog povijesnog muzeja 'Sedamdesetprva'

Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Autori izložbe su povezivanjem materijalnih činjenica i fizičkih artefakata ponudili novu interpretaciju i vjerno rekonstruirali ozračje i emitivni naboj tih burnih dana, rekla je Obuljen Koržinek dodavši kako se naboj kretao od optimističkih očekivanja, nade i euforije do razočaranja, straha, očaja i osjećaja izdaje.

Izrazila je uvjerenost kako će izložba 'Sedamdesetprva' mladim naraštajima pružiti svojim vizualnim, akustičnim pa i taktilnim komponentama vjerodostojno i pouzdano svjedočanstvo o jednom vremenu, uz poruku kako smo za slobodu i demokratske vrednote - dosege koji se danas čine gotovo samorazumljivima - uvijek plaćali veliku cijenu.

Ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar napomenula je kako se godina 1971. prepoznaje pod danas opće poznatim nazivom Hrvatsko proljeće.

Izložba se simbolično otvara 11. siječnja, na dan kada su u zoru 1972. počela masovna uhićenja prvaka Hrvatskog proljeća, rekla je Brstilo Rešetar. Izložba, naglasila je, sadrži šest kronološko-tematskih cjelina, a postavljena je po idejnoj koncepciji Ane Filep, uz koju su autori izložbe Mislav Barić, Petra Braun i Andreja Smetko.

Izložba Hrvatskoga  povijesnog muzeja 'Sedamdesetprva' u povodu 50. obljetnice Hrvatskoga  proljeća otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori od 11. siječnja do 13. ožujka.

Izložba je dio službenoga programa obilježavanja 50. godišnjice Hrvatskoga  proljeća 2021./22.  koji  se održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade  RH.