NA LISTI UNESCO-a

Izložba nematerijalne kulturne baštine u Splitu

  • Autor: Leo Nikolić
  • Zadnja izmjena 07.03.2017 12:48
  • Objavljeno 15.07.2011 u 17:36
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Večeras će u Splitu ministar kulture mr. Jasen Mesić svečano otvoriti izložbu 'Nematerijalna kulturna baština Republike Hrvatske upisana na listu UNESCO-a'

U Etnografskom muzeju u Splitu bit će izložena hrvatska nematerijalna baština koje je odnedavno na UNESCO-ovoj listi. Navedena baština će biti prezentirana i podijeljena u deset cjelina. To su Čipkarstvo u Hrvatskoj, Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Festa Sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, Godišnji proljetni ophod Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, Procesija Za križen na otoku Hvaru, Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva, Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, Sinjska alka, Viteški turnir u Sinju, Medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske i Ojkanje.

Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi iz generacije u generaciju, zajednice i skupine iznova stvaraju kao reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju povijest te je od izuzetne je važnosti da se deset fenomena koje je Republika Hrvatska upisala na UNESCO-ovu listu predstave javnosti u cjelini.

Nakon Splita, predviđeno je da ova izložba na jesen bude prikazana u Makedoniji, a nakon toga predviđeno je postavljanje u ostalim europskim državama. Republika Hrvatska europska je država koja je upisala najveći broj dobara na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Izložba će prezentirati filmove, tekstove, fotografije, zemljopisne karte i predmete vezane uz pojedina kulturna dobra koja su na UNESCO-ovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, kao i ono na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi