u zagrebačkom msu

Izložba Ivane Franke i njenih finskih kolega posve će vam prevariti osjetila

06.07.2017 u 09:33

Bionic
Reading

Ivanu Franke te finski umjetnički duo Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena veže dugogodišnje prijateljstvo i nekoliko zajedničkih izložbi, a u MSU se predstavljaju samostalnim izložbama. Otvaraju se 6. srpnja u 19 sati i pokazuju kako izgleda nevjerojatan spoj suvremene umjetnosti - grafike, skulpture, arhitekture, zvuka i pokreta te znanosti, matematike, optike, fizike i neurologije

Uđeš u prostoriju u kojoj treperi tisuće lampica, zatvoriš oči i doživljavaš sasvim nove boje, nove slike, oblike. Otvara ti se čitav novi svijet. Cijelo je iskustvo toliko snažno da nespremnima može izazvati i mučninu. Otprilike tako se može objasniti izložba, odnosno dvije izložbe koje Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara 6. srpnja. Jedna je 'Strujanje percepcije (svemiri misli)' hrvatske umjetnice s berlinskom adresom Ivane Franke, a druga 'Siva zona' finskih umjetnika Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena, koji od devedesetih rade zajedno.

Franke u 'Strujanju percepcije' predstavlja niz zamračenih instalacija koje, zbog namjerno nestabilnih uvjeta opažanja, posjetitelja potpuno vizualno izmještaju i tjeraju da se oslanja na tjelesno iskustvo. Na taj način umjetnica, inače zapažena po radu u kojem se bavi suodnosom ljudske percepcije, spoznaje i okoline, i ovdje istražuje granice prostornih i vizualnih doživljaja.

Sinestetičke instalacije Tommija Grönlunda i Petterija Nisunena, okupljene pod nazivom 'Siva zona', bave se ljudskom oku nevidljivim silama koje pretvaraju u impresivne zvučne, kinetičke i optičke strukture. Na izložbi ćete, primjerice, saznati kako zvuči slučajnost.

Obje izložbe, koje ulaze u živi dijalog s posjetiteljima i pretvaraju se u neku vrstu sasvim osobnog eksperimenta, posve izvan granica uobičajenog promatranja, otvorene su do 20. kolovoza.