Lauba

Izložba grafiti umjetnika koji djeluje pod pseudonimom Nebitno

24.10.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Izložba '_ R A D I _ I _ T E .' grafiti umjetnika koji djeluje pod pseudonimom Nebitno otvara se 28. listopada u zagrebačkoj Laubi - Kući za ljude i umjetnost koja proizvodi i promiče suvremene, kulturne i urbane sadržaje

Njegovi se grafiti mogu naći u svim dijelovima Zagreba, ali lako će izmaknuti svakome tko se na ulici fokusira samo na bitno. "Nalaze se sa strane, u međuprostorima, mahom su kratki, sarkastični i zaigrano pametni komentari koji koriste opća mjesta i floskule da bi nam se narugali, ali i da bi starim frazama prišili novo značenje", ustvrdio je u predgovoru izložbe Luka Ostojić.

Mnogi su sačuvani u knjizi "Nebitno: Glavu gore" objavljenoj 2020. neposredno prije pandemije, tijekom koje su "ostali glas razuma, duhovita opomena da i sebe i svijet treba shvaćati manje ozbiljno, nada da se tjeskoba može uz pomoć spreja i dovitljivosti preokrenuti u veseli ples s nelagodom egzistencije".

"Zvuči jednostavno.", reći će nam šeretski jedan grafit, u trenutku kad ništa ne zvuči niti jest jednostavno. "To tako mora bit.", objasnit će nam poruka ispisana ispod izloga dućana gdje tu me cijene, tu kupujem. "Još 5 minuta.", obećat će grafit na ceradi, skriven ispod šikare, dok će nam drugi grafit pojasniti: "Obećanje ludom radovanje.", podsjeća Ostojić.

Po njegovim riječima, ova izložba nije klasična, ne postavlja lijepa djela na besprijekorno bijeli zid, nego počiva na nelagodi i neizvjesnosti sadašnjeg trenutka. "Prolazak galerijskim prostorom isprekidan je čudnovatim zaprekama i sumanutim gegovima koji tvore svijet potpuno drugačiji od 'običnog', a opet lako prepoznatljiv svima nama koji smo proživjeli i preživjeli zadnje tri godine", dodao je.

Izložba je dio Artupunkture, Zagreb art platforme - projekta Turističke zajednice grada Zagreba, a trajat će do 7. studenoga.