U CENTRU ZA KULTURU TREŠNJEVKA

Empiria teatar otvara sezonu eksplozivnom predstavom o vršnjačkom nasilju i tabu temama namijenjenu tinejdžerima

23.10.2023 u 22:49

Bionic
Reading

Umjetnička organizacija Empiria teatar otvara svoju novu kazališnu sezonu premijerom Klase iznad, eksplozivne i društveno angažirane predstave za mladu publiku, nastavljajući svoju tematsku okupaciju tabu temama koje se tiču, u ovome slučaju, izazova osjetljive adolescentske dobi, bullyinga i utjecaja pop-kulture na izgradnju mladenačkih identiteta

I u ovome projektu, Empiria teatar okuplja tim mladih perspektivnih umjetnika i umjetnica, okupljenih oko jedne zajedničke misije - autentičnim scenskim jezikom progovoriti o gorućem problemu nasilja u konzumeristički orijentiranom svijetu mladih, stoji u najavi.

Nastala prema istoimenoj drami Dore Golub namijenjenoj tinejdžerskoj publici, predstava Klasa iznad razvila se iz tematike klasnog sukoba između djevojčica, fokusirajući obradu problema vršnjačkog nasilja na jednu njegovu podvrstu - onu izazvanu razlikama između djece s obzirom na imovinski status.

U režiji jednog od najboljih redatelja mlađe generacije, višestruko nagrađivanog Vanje Jovanovića, adaptacija izvornog teksta iz 2018. pokazuje transformaciju likova i gradaciju njihovog neprijateljstva od djetinjstva do kasne adolescencije, postavivši ih u kazališno okruženje boksačkog ringa zasnovanog na verbalnim uvredama. Satiričnim pristupom materijalu Jovanović uspostavlja direktnu komunikaciju izvođača s mladim gledateljima, interaktivnim metodama ih uključujući u radnju predstave kao (buduće) političke subjekte, uz zavodljivu ironizaciju pop-kulturnih fenomena poput trap glazbe, čija se poetika i estetika u velikoj mjeri baziraju upravo na fetišizaciji novca.

Adaptaciju teksta potpisuju Vanja Jovanović i Dora Golub, glazbu Linda Uran, kostimografiju Ana Trišler, a glume Zdenka Šustić, Tea Harčević i Karlo Bernik. Producentice predstave su Iva Srnec Hamer i Dina Vukelić, dok je asistentica produkcije Klara Vlahovski.

Premijera predstave Klasa iznad održat će se 26. listopada u 19:30 u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1), a ulaznice se mogu kupiti na ulaznice.hr i blagajni Centra za kulturu Trešnjevka. Sljedeće su izvedbe Klase iznad planirane na Sceni Ribnjak (Park Ribnjak 1) u okviru Centra mladih Ribnjak, čijim je Empiria teatar rezidentom drugu godinu zaredom. Rad Empiria teatra podržala je Zaklada Kulturna nova. Projekt Klasa iznad sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH.