IKONA NADREALIZMA

Izložba fotografija Renéa Magrittea u MUO-u

15.09.2010 u 15:16

Bionic
Reading

Izložba fotografija jednog od najintrigantnijih nadrealističkih umjetnika 20. stoljeća, Renéa Magrittea, bit će otvorena 16. rujna, u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO)

Izložbu 'René Magritte i fotografija' organiziraju Wallonie-Bruxelles International i Muzej za umjetnost i obrt, a donosi izbor od šezdesetak Magritteovih fotografija koje prikazuju život i stvaralaštvo tog čuvenog belgijskog slikara (Lessines, 1898. - Bruxelles, 1967).

U tinejdžerskoj dobi René Magritte doživio je obiteljsku tragediju. Njegova majka počinila je samoubojstvo, a on je gledao kako njezino tijelo izvlače iz rijeke u kojoj se utopila. Taj je prizor postao slavan u njegovoj amant seriji.

Likovnu akademiju upisao je u Bruxellesu 1916. godine. Za vrijeme fakulteta upoznaje Georgette Berger koja mu 1922. postaje supruga i trajno njegova inspiracija i model. Od 1927. Magritte surađuje s francuskim nadrealistima, prvu izložbu u SAD organizira 1936, a prvu samostalnu u Parizu 1948. godine. 'Svaka je stvar misteriozna', 'Volim subverzivni humor', 'Zaista sam čovjek sa sjevera', samo su neke od njegovih izjava koje nam sugeriraju kako je razmišljao slikar koji se koristio fotografskim objektivom kao kistom da bi vidio drukčije.

Birao je najbanalnije situacije, najobičnije predmete, kako bi iz njih iskrsnulo neobično, nevidljivo, kako bi dosegao područje mašte i snove.