SPORNO PORIJEKLO TIJELA

Izložba 'Bodies revealed' zabranjena u Francuskoj

26.10.2010 u 11:47

Bionic
Reading

Putujuća izložba 'Bodies revealed' koja je prije nekoliko mjeseci gostovala u Klovićevim dvorima zabranjena je u Francuskoj zbog sumnje da su izložena tijela kineskih zatvorenika

Iako ju je širom svijeta razgledalo više od 16 milijuna ljudi, putujuća izložba 'Bodies Revealed' autora Roya Glovera neće biti postavljena u Francuskoj, piše Artinfo.com.

Odluka je rezultat sudske zabrane utemeljene na zakonu o tretiranju posmrtnih ostataka s poštovanjem i dostojanstvom. Jedan od ključnih razloga zabrane je nepostojanje ugovora kojim su ljudi, čija su tijela izložena, dali svoj pristanak za plastifikaciju i uopće izlaganje na izložbi. To je dodatno učvrstilo sumnje da su među izloženim tijelima, mahom iz Kine, i tijela ubijenih zatvorenika. Prema pisanju američke kompanije Premier Exhibitions koja je izložbu organizirala diljem SAD-a, ne postoji pisana dokumentacija koja jamči da među izloženim tijelima nisu i tijela pogubljenih zatvorenika.

Žalbu protiv organiziranja izložbe uložilo je nekoliko organizacija, poput Lanca solidarnosti i francuske Udruge protiv smrtne kazne. Francuska je tako postala prva zemlja koja je Gloveru zabranila izlaganje.

Izložba 'Bodies Revealed' koja donosi cjelovita ljudska tijela i nekoliko stotina organa ove je godine gostovala u Klovićevim dvorima u Zagrebu te je izazvala golem interes posjetitelja, a zbog edukativnog karaktera posebno je bila zanimljiva školarcima.