GENIJ STRIPA

Izložba Andrije Maurovića u Opatiji

06.02.2009 u 11:20

Bionic
Reading

Izložba 'Andrija Maurović - genij stripa koji je želio biti slikar' otvorena je u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji

Organizator izložbe je Hrvatski muzej turizma, autor Darko Glavan, a izložba donosi bogat izbor radova najpoznatijeg hrvatskog strip-crtača Andrije Maurovića.

Maurovića zbog značajnog doprinosa domaćoj likovnoj sceni nazivaju ocem hrvatskog stripa. Rođen je 1901. godine u mjestu Muo kod Kotora, a djetinjstvo je proveo u Dubrovniku. Po dolasku u Zagreb 1922. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti, no zbog tadašnjih strogih pravila i loših financijskih uvjeta zbog kojih je bio primoran raditi, izbacuju ga sa sveučilišta. To ga nije pokolebalo te je 1935. godine počeo aktivno raditi na stripu. Neki od njegovih najznačajnijih radova su vestern stripovi 'Trojica u mraku' i 'Sedma žrtva' te 'Posljednja pustolovina Starog Mačka', 'Ljubavnica s Marsa', 'Zlatarevo zlato' i 'Plijen demona džungle'. Nakon Drugog svjetskog rata izrađuje niz propagandnih plakata, da bi 1969. prestao crtati stripove i posvetio se slikarstvu. Slika pretežno erotske razglednice i ulja na platnu na kojima se i sam pojavljuje. Umro je 1981. u Zagrebu.

Izložba u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji ostat će otvorena do 22. veljače 2009. godine.