STO HRVATSKIH PROJEKATA

Izložba 44. zagrebačkog salona – arhitektura 06-09

  • Autor: S.F.
  • Zadnja izmjena 01.10.2009 14:28
  • Objavljeno 01.10.2009 u 13:11
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) otvara izložbu 44. zagrebačkog salona – arhitektura 06-09 1. listopada u 19.00 u prostoru Paviljona 19 na Zagrebačkom velesajmu

U sklopu Salona 2. i 3. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih održava se međunarodna konferencija ČIPtalks na kojoj će predavanja na temu arhitektura/održivost/mediji održati brojni međunarodni i hrvatski arhitekti.

Riječ je o izložbi suvremenog arhitektonskog stvaralaštva koja se održava trijenalno od 1965. te predstavlja odabir najboljih arhitektonskih radova nastalih u razdoblju od tri godine, a pristiglih na natječaj Salona.

UHA je pri organizaciji ovogodišnje izložbe nastavila s praksom uvedenom na prethodna dva Salona, na kojima je uloga selektora i kustoska koncepcija izložbe povjerena internacionalnom arhitektu i kritičaru arhitekture s priznatim referencama u međunarodnim kulturnim i umjetničkim krugovima te na području arhitektonske kritike i publicistike.

Za selektora je pozvan Hans Ibelings, poznati kritičar arhitekture iz Amsterdama te glavni urednik dvomjesečnika A10 New European Architecture. On je od 556 arhitektonskih radova nastalih u razdoblju od 2006-2009. te pristiglih na natječaj Salona odabrao njih sto.

Ibelingsova kustoska koncepcija usmjerena je preispitivanju pojma nacionalne arhitekture u globalnom kontekstu. Svojim izborom radova za izložbu Hans Ibelings će pokušati dati odgovore na pitanja: Postoji li tipičan stil hrvatske arhitekture koji ju razlikuje od globalnih arhitektonskih trendova? U kakvom je odnosu hrvatska arhitektura prema međunarodnom europskom kontekstu?

Odabrani arhitektonski projekti podijeljeni su u devet tematskih skupina: Odnos prema povijesti i sjećanju, Promjene očekivanja, Obraćanje javnosti, Izrazi kulture, Briga za tijelo i dušu, Obrazovne sredine, Društvo stanovanja, Urbani uzorci, Privatnost i odvojenost.

Izložba 44. zagrebačkog salona - arhitektura 06-09 ostaje otvorena do 25. listopada u Paviljonu 19. Zagrebačkog velesajma. Na svečanom otvorenju izložbe bit će dodijeljene i nagrade Salona.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!