NAGRADNJAČA

Izdavačka kuća V.B.Z. nagradila

29.11.2010 u 14:12

Bionic
Reading

Izdavačka kuća V.B.Z. i tportal.hr poklanjaju svojim čitateljima po tri primjerka knjiga 'Vođa' Aleksandra Novakovića, 'Ramones' Jima Bessmana i 'Imam ti nešto reći' Hanifa Kureishija

Roman 'Vođa' beogradskog autora Aleksandra Novakovića precizna je i bolna vivisekcija onog brutalnog, oholog i dozlaboga paranoičnog duha ispunjenog vječno nezadovoljivom mržnjom i prezirom, duha, dakle, koji pokreće, opslužuje i hrani sve naše ratove od pamtivijeka pa do današnjeg vremena. Smještena u samo jedan dan i krećući se unazad i unaprijed te pokrivajući tim naglim i neočekivanim skokovima razdoblje od gotovo četrdeset godina, ova neobična priča vodi nas čudnovatim i mračnim putanjama protagonista Stojana Stamenkovića, kapetana 5. čete Drugog puka VKS, čovjeka oluje i vihora, krvoloka Balkanskih ratova, nemilosrdnog zatirača Bugara, istjerivača Turaka, masovnog ubojice nedužnih civila u Albaniji, čovjeka bez samilosti, otpatka crnorukaške zavjereničke bratije, notornog pijanca i lutalice, i predstavlja vrhunski delirium tremens pripovjedačke umjetnosti, prostor na kom se košmarna, alkoholom natopljena snoviđenja i još mračnija stvarnost susreću i tvore nadasve uzbudljivu romanesknu građu.

Od njujorških podruma do svjetske slave i popularnosti, biografija Ramonesa autora Jima Bessmana izvrsna je kronika grupe koja je, pokušavajući uhvatiti samu bit rock'n'rolla u vrijeme kad to nije bilo ni moderno niti lukrativno, potpalila eksploziju punka i nepovratno promijenila kulturu 20. stoljeća, uključujući i kulturu Hrvatske putem naših izvođača novoga vala koji su se često i rado pozivali baš na utjecaje Ramonesa.

Glavni lik i pripovjedač najnovijeg romana Hanifa Kureishija 'Imam ti nešto reći' jest frojdovski psihoanalitičar Jamal Khan kojeg promatramo od vremena njegove mladosti do danas. Ukratko, Jamal se kao mladić, sedamdesetih godina, igrao ljevičarske politike, pa je s dvojicom svojih prijatelja napao jednog tvorničara koji je istodobno i otac njegove najveće ljubavi, prelijepe Ajite. Ajita i prijatelji nestaju iz Jamalova života, ali trideset godina poslije on neočekivano susreće Ajitu i s njom mu se ponovno javlja sva zatomljena krivnja iz mladosti.

Na V.B.Z.-ovom sajmu u Tvornici kulture od 28. do 30. studenog možete naći knjige na popustima do 90 posto! Darujte svojim najmilijima najuzbudljivije knjige po nevjerojatnim blagdanskim popustima!

Po jedan primjerak knjige 'Ramones' osvojili su:

Ivana Lončarić-Trinajstić
Žana Trlin
Antonia Puharić

Po jedan primjera knjige 'Vođa' osvojili su:

Branko Šipić
Dubravka Gazić
Valentina Turza

Po jedan primjerak knjige 'Imam ti nešto reći' osvojili su:

Dubravka Barnjak
Marija Hadaš
Maja Avdić

Sve nagrade šaljemo poštom na kućnu adresu.