svježe iz tiska

Izdavač Hena Com objavio književne novitete kojima završava godinu

22.12.2023 u 11:17

Bionic
Reading

Izdavač Hena Com izašo je s književnim novitetima s kojima završavaju godinu

Geetanjali Shree: Pješčana grobnica

Geetanjali Shree napisala je krajnje originalan i neizmjerno duhovit roman, u kojem se, baš poput svoje junakinje, suprotstavlja kanonu i konvencijama – no onima književnima.

Godine 2022. osvojila je nagradu "Booker International" za ovaj roman i time je postala prva hindskojezična autorica koja je osvojila ovo prestižno priznanje.

U Pješčanoj grobnici osamdesetogodišnja udovica, mater familias, nakon muževe smrti odbija ustati iz kreveta. Nastojanja obitelji da majku povrati iz psihičke klonulosti uzaludna su sve do dana njezina misteriozna nestanka. Kada je pronađu, majka više nije ista. Odluke koje donosi radikalne su, suprotne ustaljenim društvenim normama: umjesto sa sinom, ona odjednom odlučuje živjeti s kćeri boemkom, sklapa neobično prijateljstvo s transrodnom Rosie Bua i razgovara s vranama. No tu priča ne završava. Ova nezaboravna heroina povest će nas na sudbonosno putovanje u rodni Pakistan, na mjesta svoga odrastanja obilježena jednom velikom ljubavlju, koju je prekinula dramatična podjela indijskog potkontinenta. Geetanjali Shree napisala je krajnje originalan i neizmjerno duhovit roman, u kojem se, baš poput svoje junakinje, suprotstavlja kanonu i konvencijama – no onima književnima. Poigravajući se svim raspoloživim narativnim sredstvima, stvorila je polifonu prozu sinestetske raskoši, u kojoj indijsku egzotiku doživljavamo svim osjetilima. Njezina je vremešna, ali živahna junakinja simbol slobodna uma koji ne priznaje granice, bile one rodne, dobne ilijezične, a jednako se tako smjelo suprotstavlja političkim i vjerskim podjelama.

Alena Mornštajnová: Studeni

Vodeća češka autorica Alena Mornštajnová napisala je još jednu dirljivu obiteljsku priču, kakvu smo i iščekivali. Ovaj se put, međutim, odvažila na distopijski okvir, propitujući što se moglo dogoditi u njezinoj domovini da je ključne 1989. Češka ostala iza željezne zavjese.

Studeni je dramatičan roman o običnoj češkoj obitelji kojoj se život odjednom stubokom mijenja. U zimsko svitanje 1989. godine mladi bračni par, Marie i Joska Hajný, uhićen je zbog sudjelovanja u prosvjedima protiv režima. Djeca ostaju bez roditelja; Joska nestaje bez traga, a Marie je osuđena na dvadesetogodišnju robiju… I premda je vjerojatnost da svoju djecu vidi kako odrastaju iznimno mala, Marie ipak ne gubi nadu. S druge je strane djevojčica Magdalena, koja završava u domu za djecu, strogoj ustanovi zatvorenog tipa u kojoj se odgajaju novi komunistički kadrovi. Jednoga se dana njihove sudbine ukrštaju…

Lorenzo Marone: Sitnice koje život znače

Lorenzo Marone svojim je Sitnicama koje život znače napisao zabavan, pitak i pametan roman, majstorski balansirajući smijehom na rubu suza. Jer pred vama je urnebesno duhovit vodič kroz prednosti i mane starenja, tople napuljske ulice, smiješne i neuzvraćene ljubavi. Pred vama je priča o propuštenim prilikama i zaboravljenim darovima života, o humanosti, o pokušajima da budemo sretni. I najvažnije: pred vama je inspirativno štivo o tome kako nikad nije kasno – ni za što.

Cesare ima sedamdeset sedam godina, čangrizav je, ne voli ljude, žena mu je umrla, a dvoje odrasle djece ide mu na živce. U međuvremenu je shvatio da je starost sjajna stvar – jer više apsolutno ništa ne mora. Posvetio se čistom, nepatvorenom, sebičnom uživanju u životu – a u tome mu pomažu ostarjela prostitutka Rossana, još stariji i nemoćniji prijatelj Marino te luckasta susjeda, mačkoljupka Elena. No kada mu na vrata pokuca mlada žena koju muž zlostavlja, egoistični će Cesare osjetiti potrebu da nekomu pomogne. Njegova životna maksima „bolje da se ne miješam“ pada u vodu – i tako započinje jedno nevjerojatno prijateljstvo…

Christian Guay-Poliquin: Lelujave sjene

Lelujave sjene višestruko nagrađivana kanadskog autora Christiana Guay-Poliquina svojevrstan su nastavak atmosferične uspješnice Težina snijega, u kojemu autor i nadalje, bogatim i promišljenim jezikom, istražuje granice ljudske izdržljivosti u izvanrednim društvenim uvjetima.

Dugoročni nestanak struje u neimenovanu području potpuno je promijenio život zajednice. Ljudi napuštaju naseljena mjesta odlazeći u prirodu, gdje su im šanse za preživljavanje veće. Iscrpljena i oslabjela, junaka romana pratimo u neumornu kretanju gustom šumom, gdje se u različitim vremenskim prilikama snalazi kako zna i umije. Izbjegavajući različite opasnosti – i zvijeri i ljude koji onuda prolaze – on traga za svojom obitelji, koja se nastanila u kolibi na jezeru i organizirala novi život. I dok spočetka pješači posve sam, uskoro mu se u pustolovini pridružuje Olio, tajanstveni i vrlo snalažljivi dječak koji je izgubio svoje roditelje. Put muškarca i djeteta pun je prijetnji, a one ne prestaju čak ni nakon što stignu do odredišta.

Ivan Vidić: Sat koji otkucava samo tik

Sat koji otkucava samo tik roman je o ljubavi, izdaji, osveti i zločinu. Započevši kao priča o strastvenoj ljubavi i braku sveučilišnog profesora Julija i mlade studentice Lujze, nalik na one u operama koje Julije pasionirano sluša negdje u pozadini, roman suvereno kreće iznenađujućim žanrovskim pravcima. Dramatičar i prozaik Ivan Vidić isprepliće više likova, fabularnih rukavaca, književnih i pop-kulturnih žanrova, a srčani udar i posljedična transplantacija srca prevarena supruga i razočarana profesora otvorit će brojne crne rupe današnjeg svijeta u kojem „nitko nema kontrolu i ludilo je gospodar situacije“. (Jagna Pogačnik)

Robert Nezirović: Svećenik i demoni

Kad policijski inspektor primi vijest o brutalnu ubojstvu svećenika, pa potom izađe na teren i pronađe narukvicu s ugraviranim imenom, nema druge no pomisliti da smo na početku intrigantna krimića. Ali kao što neka imena mogu biti i ženska i muška, neki romani nisu onakvi kakvima djeluju na prvu rečenicu. Roman Roberta Nezirovića energičan je i dinamičan kako bi to zahtijevao žanr, no who done it ovdje ipak nije u prvome planu, premda ćete, bez brige, i to na kraju saznati. (Jagna Pogačnik)