NEPREDVIDLJIVE OKOLNOSTI

'Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost': Osječki HNK najavio novu sezonu, spremaju šest premijera

07.09.2020 u 13:25

Bionic
Reading

Osječko Hrvatsko narodno kazalište (HNK) ulazi u 114. kazališnu sezonu pod motom 'Izazovima unatoč, udahnimo umjetnost', a u kojoj priprema šest premijera, po tri dramske i glazbene, izvijestili su u ponedjeljak u tome kazalištu.

Ravnateljica drame Petra Blašković rekla je na konferenciji za novinare kako će premijerno biti izvedene predstave 'Trenk iliti divlji baron', u režiji Marija Kovača, 'Dječak koji je govorio Bogu', po djelu Damira Mađarića, koju će režirati Samo Strelec.

Nakon nedavne ambijentalne premijere na 'Osječkom ljetu kulture' u HNK-u će premijerno biti izvedena drama 'Višnjik', Antuna Pavloviča Čehova, u režiji Dražena Ferenčine, u koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem 'Gavella', koja će doživjeti jednu cjelovitu preobrazbu, a koju svakako vrijedi pogledati na kazališnim daskama, istaknula je Blašković.

U sklopu programa 'Scena u sceni', a u koprodukciji s vinkovačkim kazalištem 'Joza Ivakić', bit će izvedena predstava 'Gospođica Julija' po djelu Augusta Strindberga i u režiji Aide Bukvić, te drama 'Udovice' Slawomira Mrožeka u režiji Jasmina Novljakovića, dodala je Blašković.

Ravnatelj opere Filip Pavišić istaknuo je kako se u novoj sezoni planiraju premijere dva remek djela glazbene literature, opera 'Samson i Dalila', Camille Saint-Saensa, u režiji Roberta Boškovića te 'Ljubavni napitak' Gaetaana Donizettia, u režiji Ozrena Prohića. S obzirom da se ove godine obilježava 250. obljetnica rođenja Ludwiga van Beethovena predviđeno je održavanje simfonijskog koncerta, a za sada se planira da to bude simfonija 'Eroica', koja bi se uklopila u obilježavanje dana stradanja Vukovara, rekao je Pavišić.

Sezona neusporediva s dosadašnjima

Intendantica osječkoga HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je sezona, koja se održava u uvjetima epidemije koronavirusa, izazovna po mnogo čemu te neusporediva ni sa čim do sada.

Dodala je kako će HNK funkcionirati tako da sačuva zdravlje posjetitelja i djelatnika, pa će se na ulazu u zgradu provoditi dezinfekcija ruku i obuće, mjerenje temperature, a uz nošenje maski, broj mjesta u gledalištu bit će ograničen, jer između posjetitelja mora postojati razmak. 'Svaki dan se dogodi nešto što nas stavlja pred izazove kako sačuvati produkciju kazališta i zdravlje ljudi, jer ne možete na sve utjecati, niti sve predvidjeti', ocijenila je Vrselja. 

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth ocijenila je kako su djelatnici HNK-a dokazali da je umjetnost odgovorna i da 'kazalište nije trom organizam, već da se može prilagoditi promjenama'. Nadamo se da epidemiološke mjere neće biti sve restriktivnije i rigoroznije, ali osječki HNK je pokazao da se može prilagoditi i da živi za svoju publiku, kazala je Roth.