nova knjiga

Izašla knjiga 'Stilovi suvremene hrvatske nogometne kolumne', dostupna besplatno

14.06.2024 u 09:45

Bionic
Reading

Dogodila se zgodna koincidencija: na dan otvaranja Europskoga nogometnog prvenstva mrežni portal Stilistika, specijaliziran za stilističke, retoričke i filološke teme, objavio je e-knjigu 'Stilovi suvremene hrvatske nogometne kolumne' istaknutoga jezikoslovca, sveučilišnog profesora i suautora Matičina Pravopisa Ivana Markovića

Iščitavši obilje sportske publicistike i proučivši karakteristike brojnih nogometnih kolumni, Marković je izdvojio šest tipova nogometnih kolumnista u 21. st. te je za svaki tip izlučio oglednoga predstavnika.

Tipove je nazvao kroničar, fenomenolog, analitičar, trener, aktivist i nogometaš, a oprimjeruju ih: Tomislav Židak, Boris Dežulović, Mihovil Topić, Ilija Lončarević, Dean Duda i Aljoša Vojnović. Riječ je o studiji koja izdvaja ključna jezična i stilska obilježja sportskoga diskurza, upućuje na to da se pojave u tom diskurzu lako prenose u medijski i razgovorni jezik, štoviše da se govor o nogometu nerijetko promeće u govor o navijačkim skupinama, kulturi i supkulturi, društvu, ideologiji, svjetonazornim pitanjima, politici i sl. Teze su obilato potkrijepljene pomno odabranim rečenicama iz analiziranih kolumni.

U trenutku kada je medijski prostor zasićen nogometom, kada o njemu govore pozvani i nepozvani, studija profesora Markovića vrijedan je prilog razumijevanju pojedinačnih komentatorskih stilova, autorskih jezičnih praksi, medijskih logika i retorika.

Knjiga 'Stilovi suvremene hrvatske nogometne kolumne' Ivana Markovića dostupna je u otvorenom pristupu u tri formata (html, pdf, epub) ovdje.