zbirka eseja

Knjiga 'Republika stiha' Krešimira Bagića u izdanju Matice hrvatske

14.07.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Knjiga 'Republika stiha' akademika Krešimira Bagića, zbirka 50 kritičkih eseja posvećenih suvremenom hrvatskom pjesništvu, objavljena je u izdanju Matice hrvatske

'"Republika stiha" akademika, sveučilišnog profesora, pjesnika, stilističara i kritičara Krešimira Bagića funkcionira kao kronika recentne domaće pjesničke produkcije, a Bagićevi opisi stilističkih i poetičkih obilježja suvremenih pjesničkih knjiga i knjiga o poeziji predstavljaju temelj za sve buduće književnopovijesne preglede hrvatskoga pjesništva u danom razdoblju', poručili su iz Matice hrvatske.

Prema njegovim riječima, Bagić esejima o pjesništvu podsjeća na 'moć poezije i važnost (raz)govora o njoj'.

Krešimir Bagić redoviti je profesor u trajnom zvanju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za stilistiku. Pokretač je i glavni urednik internetskog portala Stilistika. Objavio je desetak zbirki pjesama, a osim pjesničkih, objavio je i znanstvenoesejističke te stručne knjige te je sastavio izbore proze, uredio 'Rječnik Trećeg programa' (1995.), 'Leksikon hrvatskih književnih kritičara' (2012.), priredio izbore iz pjesništva Zvonka Makovića, Stjepana Gulina i Josipa Severa i drugo.

Knjiga je objavljena u biblioteci Kratki rezovi. Glavni urednik je Luka Šeput, grafički Neven Osojnik, a likovni Željko Podoreški.