CENZURA u parizu

Iz Louvrea zabranili kuću koja neodoljivo podsjeća na par prilikom seksa

03.10.2017 u 11:13

Bionic
Reading

Arhitektonska skulptura 'Domestikator', koja podsjeća na par prilikom seksa, djelo je nizozemskog kolektiva Atelier Van Lieshout i trebala je biti izložena u vrtovima Tuileries u sklopu pariškog Međunarodnog sajma umjetnosti Fiac, ali su službenici iz Louvrea, kojem pripadaju vrtovi, zabranili da se ona postavi

Prema riječima ravnatelja Muzeja Louvre, Jean-Luca Martineza, 'rad ima brutalan aspekt' i stoga je 'pod rizikom da ga posjetitelji vrtova ne shvate'. Osim toga, kako je dodao u dopisu organizatorima Fiaca, u blizini vrtova je dječje igralište.

Kontroverzno djelo potpisuje nizozemski umjetnički i dizajnerski kolektiv Atelier Van Lieshout, čiji je osnivač Joep Van Lieshout, za vrijeme trajanja Fiaca, namjeravao živjeti i stvarati u 'Domestikatoru'. Njegovi zastupnici u Londonu, galerija Carpenters Workshop, zgroženi su cenzurom iz Louvrea.

'Domestikator' Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Cenzurirano umjetničko djelo je arhitektonska skulptura visoka 12 metara, koja humoristično i provokativno prikazuje domestikaciju ljudske vrste u svijetu', poručila je galerija u svojoj izjavi. 'Čin domestikacije, međutim, često vodi do toga da se traže ili čak prelaze granice. Upravo su se teškoćom uspostavljanja te ravnoteže pozabavili u Atelieru Van Lieshout.'

Iz galerije Carpenters Workshop izjavili su da su organizatori Fiaca pokušali pronaći zamjensko mjesto za skulpturu, ali bez uspjeha. 'Domestikator' je do 3. listopada na izložbi u Bochumu, u Njemačkoj, u sklopu festivala Ruhrtriennale.

Međunarodni sajam umjetnosti Fiac održava se u Parizu od 19. do 22. listopada.