DOBITNICI I MALKOČ I PALJETAK

Ivani Šojat prva Nagrada Ranko Marinković za najbolju kratku priču

28.10.2019 u 14:26

Bionic
Reading

Književnica Ivana Šojat dobitnica je prve Nagrade Ranko Marinković za najbolju kratku priču 53. natječaja Večernjeg lista, dok su laureatima druge i treće nagrade u ponedjeljak u Zagrebu svečano proglašeni Zoran Malkoč i Luko Paljetak.

Ivani Šojat pripala je glavna Nagrada Ranko Marinković za kratku priču 'Ponori' u kojoj, po mišljenju prosudbenog povjerenstva, 'ulazeći u tkivo života, još jednom pokazuje svoje savršeno umijeće pripovijedanja, bilo da se radi o nekoj povijesnoj temi ili temi suvremena sadržaja'.

U zahvali pročitanoj na dodjeli, Ivana Šojat ispričala se zbog nemogućnosti da osobno nazoči svečanosti te zahvalila na nagradi, naglasivši kako joj je izuzetna čast biti laureatom tako velike, značajne i dugovječne nagrade koja već 53 godine 'bdije nad žanrom kratke priče te čuva njezinu kvalitetu i dostojanstvo'.

Zoranu Malkoču pripala je druga nagrada 53. natječaja Večernjeg lista za kratku priču 'Plesač na krovu', koja je opisana kao 'jedna u groznici pisana ratna priča, jedan groteskni kolaž irealnog i realnog s bizarnim prizorima, koje karakterizira fragmentacija i projekcija tanke veze između stvarnosti rata i neke vrsti prkosnog mačizma'.

Malkoč je zahvalio na nagradi, izrazivši zadovoljstvo što je prosudbeno povjerenstvo po treći puta prepoznalo njegov rad – 2009. godine dobio je prvu nagradu na Večernjakovom natječaju a 2012. treću. Kazao je kako za ovu priču nije očekivao da će dobiti nagradu jer radio ju je 'više kao nekakvu stilsku vježbu, 'hommage' jednom mojem dragom piscu'.

Treća nagrada Ranko Marinković pripala je književniku Luki Paljetku za priču 'Posebna sposobnost', u kojoj, 'poetikom koja pripada Harmsovoj poetici apsurda, razbija kanone priče, lomeći logične veze, nižući banalno-alogične zaključke i oslanjajući se na morbidne motive'.

U ovogodišnjem, 53. ciklusu natječaja, u Večernji list pristigle su 793 priče, a prosudbeno povjerenstvo u sastavu akademik Krešimir Nemec kao predsjednik, te kao članovi, izbornik natječaja Tomislav Sabljak, nakladnik Seid Serdarević, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović i Denis Derk, Večernjakov novinar i književni kritičar, razmotrilo je 47 priča objavljenih u subotnjim izdanjima Večernjeg lista u razdoblju od 26. svibnja 2018. do 13. travnja 2019. godine.

Večernji list počeo je objavljivati kratke priče 1964., a natječaj za kratku priču pokrenuo je 1966. godine, kada su dodijeljene i prve nagrade.