uskoro objava

Dnevnički zapisi razotkrivaju tajni život slavne Patricije Highsmith

25.10.2019 u 15:31

Bionic
Reading

'Niti jedan pisac nikada ne bi izdao svoj tajni život. Bilo bi to kao da stojiš gol u javnosti', napisla ja slavna književnica Patricia Highsmith u jednom pismu prijatelju 1940. godine.

Unatoč toj želji da tajne ostanu tajne, život slavne spisateljice izaći će na vidjelo. Naime, iako je vodila misteriozan privatni život, uskoro će, nakon duže od dvadeset godina od njene smrti, prvi put biti javno objavljeni njezini dnevnici, intimne ispovjesti književnice u kojima progovara o svojim kreativnim stremljenjima, burnim ljubavnim vezama, ali i pomalo bizarnoj fascinaciji psihološkim osnovama nasilja, javlja New York Times.

Dnevnike spisateljice, najpoznatije po napetim psihološkim trilerima poput 'Talentiranog gospodina Ripleya', planira objaviti izdavačka kuća Liveright Publishing 2021. godine. Patricia Highsmith bila je tajanstvena, često prgava žena koja je ostala misterija čak i za svoje bliske prijatelje i ljubavnice, piše New York Times.

Već se dugo zna za postojanje dnevničkih zapisa, no nisu bili dostupni javnosti. Obuhvaćaju raspon od gotovo 60 godina, otkrivajući do sada nepoznate aspekte života Highsmithove. 'Ubojstvo je vrsta vođenja ljubavi, vrsta posjedovanja', napisala je 1950. majstorica psiholoških trilera.

Među temama koje se kontinuirano provlače kroz njene dnevničke zapise su seksualnost i seksualna frustracija. Highsmith je imala podvojene osjećaje zbog privlačnosti koju je osjećala prema ženama pa se čak podvrgnula terapiji kako bi 'došla u stanje da se uda'. No, istovremeno se bunila protiv ideje da bude žrtva društvene represije, osjećaja da mora taj dio sebe skrivati od javnosti, napisavši: 'Svjesno se ni najmanje ne stidim svoje homoseksualnosti'.

Highsmith u jednom zapisu opisuje nespretan, pokušaj seksualnog susreta s piscem Arthurom Koestlerom nazivajući to 'jadnom, nesretnom epizodom'.

Kako piše New York Times, Highsmith je po svemu sudeći imala najispunjenije odnose sa svojim likovima. Highsmith piše kako se zaljubila u Carol, središnji lik romana 'Cijena soli' iz 1952. godine, koji je objavila pod pseudonimom. Roman, koji je ekraniziran 2015. godine pod naslovom 'Carol', bio je među prvim književnim prikazima lezbijske veze koja ne završi pogubno.

Dnevnici su otkriveni nakon smrti Patricije Highsmith 1995. godine, skriveni duboko u ormaru, u njenom domu u Švicarskoj. Pronađeno je 56 spiralno vezanih bilježnica, na oko 8000 rukom pisanih stranica, a pronašli su ih njezina dugogodišnja urednica Anna von Planta i Daniel Keel, izvršitelj njene oporuke.

Dokumenti su ostali u Švicarskom književnom arhivu, pregledala ih je nekolicina stručnjaka, a prepisivanje i uređivanje dnevnika bio je monumentalan zadatak, rekao je von Planta. Proces je dodatno komplicirala činjenica da je Highsmith vodila dva skupa dnevničkih zapisa: jedne o svom profesionalnom životu, u kojima je bilježila svoje ideje i razmišljanja o pisanju, te druge dnevnike u koje je zapisivala svoja privatna razmišljanja i sjećanja. 'Imala je sustav dvostrukog knjigovodstva o svom životu', rekao je von Planta.