crna rupa

Ivana Vuković otkriva nam detalje o svojoj prvoj režiji u Kunst Teatru

08.11.2023 u 13:51

Bionic
Reading

U devetoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo autoricu i dramaturginju Ivanu Vuković

Vuković je ovih dana debitirala i kao redateljica predstavom "Možeš biti sve što želiš" u trešnjevačkom Kunst Teatru.

Predstava se bavi svijetom Mare i Lenu, dviju ne više djevojčica, još ne žena, svijetom u kojem, baš kao i Barbie, one mogu biti sve što žele. I tu staje svaka njihova sličnost s Barbie.

Humor Mare i Lenu (izvrsne Lana Meniga i Nikolina Prkačin), crniji je i politički nekorektniji od Barbiena - stoji u najavama predstave koju i dalje možete pogledati u trešnjevačkom Kunst Teatru - jer se Mara i Lenu s jednakim žarom sprdaju sa šovinističkim vicevima, apsurdnim primjerima degradacije žena diljem svijeta, strašnim pričama iz domaćega hrvatskog konteksta, a ne propuštaju nijednu priliku da spuste jedna drugoj ili samima sebi. One su namjerno iritantne, lažljive, nezrele manipulatorice koje cmizdre, lažu, prenemažu se i loše glumataju. Sve su to, dodaje se u najavama predstave - vještice.

Predstava ulazi u dijalog s aktualnom klimom u hrvatskom i srodnim mu društvima, u kojima muškarci kleče za izgubljenu čednost žena, a jedna žena doživljava javni linč jer si abortusom želi spasiti život. Mara i Lenu - dodaje se u najavama - prde i podriguju na takav svijet, jer si to mogu dopustiti, jer su djevojčice koje još ništa o svijetu ni ne znaju, ili je baš u tome fora.

U novoj "Crnoj rupi" s Ivanom Vuković razgovaramo o njenoj prvoj režiji, položaju žena u hrvatskom teatru i budućim planovima.