intervju

Čudovišta, sopile i tradicionalna istarska ljestvica; Upoznajte ča-metalce iz Po' metra crijeva

23.10.2023 u 14:47

Bionic
Reading

U sedmoj epizodi nove sezone 'Crne rupe' - zajedničkog projekta Yammat FM-a i tportala - dočekali smo riječke ča-metalce iz benda Po' metra crijeva

Prvo što treba znati: krenuli su prije dvadesetak godina iz čiste šale - oduševljeni čakavskim psovkama i kvarnerskom mitologijom - a sve je završilo tako da su izumili novi glazbeni žanr (ča-metal). Za sebe kažu da su "izdali metal", da rade horror-komediju i da ne žele biti seriozni i natmureni glazbenici kakvi metalci obično jesu.

Oni su Po' Metra Crijeva, urnebesno zabavni, dovitljivi, ali i glazbeno potkovani riječki ča-metalci, koji će u subotu 11. studenog održati veliki koncert u zagrebačkoj Močvari, povodom promocije svog albuma "Boškarin IV" koji je izašao ranije ove godine.

Nakon uspješnih spotova "Čižićka Rapsodija" i "Prokjeti Pust" s novog albuma, pa i singla "Metal je ča" s kojim su nastupili na ovogodišnjim "Melodijama Istre i Kvarnera", došlo je vrijeme da ča-metalci osvoje Zagreb koncertom u Močvari, ali prije toga su osvojili nas, u još jednoj epizodi Crne rupe u kojoj razgovaramo o njihovom specifičnom zvuku, liburnijskoj mitologiji koja ih inspirira i nadolazećem albumu "Boškarin IV".

Izvor: Društvene mreže

Grupa Po' Metra Crijeva poznata je, između ostalog, i po spajanju maškarane kvarnerske estetike, metala i tradicionalne istarske ljestvice koja je dio popisa UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Bend je započeo svoj rad u ranim dvijetisućitim godinama, a nakon duge pauze opet su se okupili 2018. godine nakon koje kreće novo plodno razdoblje za riječke ča-metalce.

Izvor: Društvene mreže

"Pozvali smo stara i nova čudovišta, u Močvari ćemo svirati cijelu novu ploču i sve važne pjesme iz ostatka repertoara, a uskoro ćemo objaviti i specijalne goste koncerta s kojima ćemo stvoriti intenzivan audio-vizualni doživljaj i najjaču ča-metal feštu u Zagrebu." rekli su nam dečki i cure iz PMC-a, a o čemu smo još razgovarali s članovima benda Jasenom i Hrvojem poslušajte u novom podcastu Crna rupa: