VELIKI USPJEH

Ivana Šojat na 5. međunarodnom književnom festivalu EU-Kina

12.11.2020 u 12:31

Bionic
Reading

Nagrađivana hrvatska spisateljica Ivana Šojat sudjelovat će u petak, 20. studenoga, u online programu 5. međunarodnog književnog festivala EU-Kina, te u razgovoru s kineskom književnicom Zhu Wenying predstaviti svoj književni rad

Peto izdanje međunarodnog književnog festivala EU-Kina dovest će vodeće pisce iz cijele Europske unije u Kinu na online proslavu knjiga, književnika i čitatelja koja će u razdoblju od 12. studenog do 6. prosinca promišljati temu "Recovery/Reflection" u kontekstu globalnih pitanja današnjice, te slaviti ulogu književnosti u društvu.

Europski i kineski pisci okupit će se online kako bi predstavili svoje literarno bogatstvo i tradiciju, razgovarali o struci te razmijenili svoje ideje i iskustva.

"Jedinstvena je to prilika za predstavljanje iznimne europske vrijednosti, njezine kulturalne i jezične raznolikosti, kineskim čitateljima i publici", stoji u priopćenju na mrežnim stranicama Ministarstva kulture.

Na ovogodišnjem festivalu sudjelovat će hrvatska spisateljica i prevoditeljica Ivana Šojat, koja će na temu "The Power of Literature: Building Bridges Across the Globe" razgovarati s kineskom književnicom Zhu Wenying te predstaviti svoj književni rad.

Ivana Šojat uspješna je i nagrađivana autorica koja je svoje obrazovanje iz francuskoga jezika i književnosti stekla na sveučilištu u Belgiji. Dobitnica je Nagrade Vladimir Nazor za 2009. godinu, za roman "Unterstadt". Njezin roman "Šamšiel" je 2002. nagrađen Poveljom za uspješnost na Kozarčevim danima u Vinkovcima; dobitnica je nagrade Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman 2010., Nagrade Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike, te Nagrade Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine, također 2010. Autorica je brojnih romana i zbirki priča te prevodi s francuskoga i engleskoga jezika.

Književni dijalog Ivane Šojat i Zhu Wenying održat će se u petak, 20. studenog, u 19,30 sati po pekinškom vremenu, odnosno, u 12,30 sati po lokalnom vremenu.

Na dosadašnjim izdanjima književnog festivala EU-Kina sudjelovali su osječka književnica, umjetnica i sveučilišna profesorica Jasna Horvat, govoreći o svome romanu "Vilijun" koji pripovijeda o Marku Polu, te slikar, kipar i ilustrator Svjetlan Junaković koji je u Kini objavio velik broj naslova za djecu i mlade.