NOVA DIRIGENTSKA ZVIJEZDA

Dawid Runtz novoizabrani šef dirigent Zagrebačke filharmonije

12.11.2020 u 12:01

Bionic
Reading

Zagrebačka filharmonija priopćila je da je za svojeg novog šefa dirigenta izabrala cijenjenog mladog poljskog maestra Dawida Runtza, koji će se publici u novoj ulozi predstaviti na koncertu Crvenog ciklusa u petak, 13. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Dawida Runtza Zagrebačka filharmonija izabrala je za novog šefa dirigenta uz obrazloženje kako je riječ o iznimno nadarenom dirigentu, sposobnom i spremnom "naučiti dirigirati napamet, udubiti se u svaku pojedinost partiture i s osobnim uvjerenjem da dirigira skladbom visoke glazbene vrijednosti".

Kao izuzetno mlad priključio se najvišoj klasi svjetskih dirigenata. Osvojio je i brojne dirigentske nagrade, a njegov izuzetan talent i posebnu strast prema glazbi prepoznali su svi orkestri s kojima je dosada surađivao.

Sa Zagrebačkom filharmonijom prvi se put susreo na gostovanju u Kuvajtu, a već nakon prve probe nije bilo upitno hoće li se nastaviti suradnja orkestra i tog karizmatičnog, inspirirajućeg mladog umjetnika. U protekloj sezoni Runtz je, precizno dirigirajući napamet Posvećenje proljeća Igora Stravinskog, osvojio simpatije znalačke zagrebačke publike. U obljetničkoj sezoni s orkestrom Zagrebačke filharmonije održat će ukupno šest koncerata.

"Nova dirigentska zvijezda Zagrebačke filharmonije" u novoj će se ulozi publici Lisinskog prvi puta predstaviti koncertom na kojemu će Filharmoničari u petak izvoditi tonsku poemu za orkestar Don Juan, op. 20 Richarda Straussa te 5. simfonija u e-molu, op. 64 Petra Iljiča Čajkovskog.

Don Juanom je Richard Strauss ostvario svoje prvo remekdjelo. Skice je započeo kasne 1887. godine, kada je upoznao pjevačicu Paulinu de Ahnu, svoju buduću suprugu. Izvanglazbeni program za Don Juana pronašao je u djelu mađarskoga pjesnika Nicolausa Lenaua, čiji Don Juan "nije muškarac uzavrele krvi, vječno proganjajući žene". U njemu raste čežnja da pronađe ženu koja će za njega biti utjelovljenje ženstvenosti.

Peta simfonija nastala je 1888. godine, a u skladateljstvu Petra Iljiča Čajkovskog imala je važnu ulogu. Čajkovski je prethodno desetljeće skladao velik broj značajnih kompozicija zbog čega je bio vidno iscrpljen, a kritičari su dali do znanja kako smatraju da Čajkovski nema više puno toga za reći. Zato je sve svoje snage uložio u skladanje Pete: "Smrtno sam ozbiljan u namjeri da dokažem ne samo drugima, nego i sebi, da nisam istrošen kao skladatelj".

Prije koncerta, u petak s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane na predkoncertnom razgovoru maestro Runtz i koncertni majstor Zagrebačke filharmonije Martin Draušnik razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Crvenom ciklusu.

Koncert će se moći pratiti u izravnom prijenosu na HRT3 i na 3. programu Hrvatskog radija.