KOMUNIZAM KAKAV JE BIO

Ivan Aralica predstavio roman 'Anastazija - oluje u tihom ozračju'

  • Autor: V.I./Hina
  • Zadnja izmjena 09.11.2016 17:03
  • Objavljeno 09.11.2016 u 17:03
Ivan Aralica - Anastazija

Ivan Aralica - Anastazija

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook/Školska knjiga

Novi roman književnika Ivana Aralice 'Anastazija - oluje u tihom ozračju' predstavljen je u utorak na štandu Školske knjige na Interliberu Zagrebačkoga velesajma

Autor pogovora Damir Pešorda naglasio je kako je tema romana razorno djelovanje partijskih dogmi udruženih s ljudskim opačinama koje se često iza njih skrivaju. 'Roman je strukturiran u obliku svojevrsna dijaloga između zatvorenog, dogmatskog uma i otvorenog, tolerantnog uma te mjestimice oponaša formu filozofskog dijaloga', rekao je Pešorda dodavši kako roman na taj način naoko poprima značajke filozofskog romana, što je tek površinska sličnost.

Naglasio je kako Aralica u cijelom romanu provlači određeni paralelizam između dviju vrsta religioznosti te dodao kako je riječ o vjerskoj i tzv. partijskoj religioznosti. Pešorda smatra da je roman Anastazija istodobno prikaz pogubnog djelovanja Partije i partijnosti na međuljudske odnose i minuciozna analiza ženskoga lika.

Istaknuo je kako se i u ovom romanu Aralica pokazuje majstorom stila te pripovjedačem koji se ne žuri niti umara, ali i autorom koji čvrsto drži konce priče u rukama.

Aralica je ustvrdio kako je hrvatska književnost ostavila neobrađen komunizam onakav kakav je on bio. 'Zato ja i danas, jer se njegovi modeli javljaju u svakodnevici, pišem o tom komunizmu', rekao je Aralica

Roman je kao 30. svezak djela Ivana Aralice objavila Školska knjiga.

Akademik Ivan Aralica rođen je u Promini 1930. godine. Autor je više romana, među kojima se posebno ističu romani o suvremenoj tematici 'Ambra' i 'Fukara'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!