TUŽNA VIJEST

Istaknuti slovenski redatelj Dušan Jovanović preminuo u 82. godini života

01.01.2021 u 17:01

Bionic
Reading

Kako je javnost izvjestilo slovensko Delo, jedan od najplodnijih slovenskih dramatičara i kazališnih redatelja svijet je napustio u 82. godini života

Dušan Jovanović za života režirao je više od sto predstava koje su izvođene u cijeloj regiji i prevođene na brojne strane jezike, a poznat je i po svojim radijskim i televizijskim dramama, kao i po brojnim napisanim kritikama i kolumnama. Njegov rad prepoznat je i po brojnim osvojenim nagradama tijekom godina stvaralaštva.

Rođen je u Beogradu 1939. godine, a u djetinjstvu se preselio u Ljubljanu gdje je živio i radio. Od njega se putem društvenih mreža oprostio slovenski ministar Borut Pahor kao i domaći kazališni redatelj Ivica Buljan.

'Napustio nas je Dušan Jovanović, velikan kazališta i riječi. Zahvalni smo na njegovom nasljeđu. Izražavam najdublju sućut njegovoj obitelji', napisao je slovenski ministar.

Nastavlja niz. Umro je Dušan Jovanović, jedan od najvažnijih režisera na prostorima Jugoslavije. Kritičar, dramatik,...

Posted by Ivica Buljan on Friday, 1 January 2021

'Nastavlja niz. Umro je Dušan Jovanović, jedan od najvažnijih režisera na prostorima Jugoslavije. Kritičar, dramatik, profesor, veliki erudit i briljantni polemičar, odgojio je mnoge umjetnike i pripremio teren za postmodernističko kazalište. Sa suprugom Milenom Zupančič činio je najpoznatiji redateljsko-glumački par. Naši učitelji, prijatelji. Znao je da je vrijeme suviše kratko i dragocjeno i da nam život zato treba biti mobilan, pun uzbuđenja, čuđenja i entuzijazma', napisao je na svom Facebook profilu domaći kazališni redatelj.