HRVOJE HRIBAR

'Irena Škorić je u nesporazumu s vlastitim odborom i članstvom'

03.02.2015 u 16:19

Bionic
Reading

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar oštro je demantirao izjave redateljice i predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja Irene Škorić, a ona je kazala da opstrukcija njezinog rada u Društvu dolazi od Hrvoja Hribara, tj. HAVC-a

'Gospođa Irena Škorić, predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja, obmanjuje javnost kada svoje probleme u vođenju DHFR-a opravdava bilo kakvim utjecajem Hrvatskog audiovizualnog centra ili mene osobno. Gospođa Škorić nalazi se u nesporazumu s vlastitim Upravnim odborom, kao i članstvom koje ju je izabralo. Za nastale probleme nije odgovoran HAVC, niti ih HAVC može riješiti. Iako sam član DHFR-a, nisam u mogućnosti sudjelovati u radu današnje skupštine jer se po dužnosti nalazim u Clermont Ferrandu, kao što nisam sudjelovao ni u radu prosinačkog plenuma, na kojem je članstvo tražilo odgovornost gospođe Škorić za nastalu situaciju', stoji u izjavi Hrvoja Hribara, kojom je ravnatelj HAVC-a reagirao na izjave koje je Irena Škorić dala Hini.

Predsjednica Društva hrvatskih filmskih redatelja Irena Škorić izjavila je jučer kako od prvog dana otkad je stupila na tu dužnost traje koordinirana opstrukcija njezinog rada, koja kulminira 'nelegalno sazvanom izvanrednom skupštinom' i namjerom da ju se smijeni s mjesta predsjednice. Kako je protumačila Škorić, skupština se saziva s obrazloženjem da je riječ o neslaganju u karakterima i nepovjerenju u Upravnom odboru, no sve je to farsa kako bi je se spriječilo da postane predstavnica u vijećima HAVC-a i Pulskog filmskog festivala. Kaže da se to radi s ciljem da 'ne poremeti 'mir' u kojemu hrvatskim filmom vlada grupacija vezana za HAVC', rekla je u ponedjeljak Škorić za Hinu. Škorić smatra kako iza svega stoje Hrvoje Hribar i čelništvo HAVC-a koje, ističe, želi imati kontrolu nad svim filmskim udrugama, a ona nije bila njihov kandidat, niti izbor. 'Nisam napravila ništa krivo, radi se o tipičnoj naručenoj likvidaciji jer su ljudi u Upravnom odboru dobivali milijunske iznose na natječajima HAVC-a', ustvrdila je.

Irena Škorić je za dvogodišnji mandat predsjednice Društva hrvatskih filmskih redatelja, koje broji preko 130 članova, izabrana na izbornoj skupštini održanoj 27. listopada. O njezinoj pobjedi odlučivalo je manje od trećine članstva. Pobjedu su joj osigurala 24 glasa dok je njezina protukandidatkinja, redateljica Vlatka Vorkapić, dobila 14 glasova. Nakon što je izabrana ubrzo je Upravni odbor sazvao plenum članstva kako bi odlučili o njezinom zahtjevu da kao predsjednica DHFR-a sa svojim zamjenikom Brankom Ištvančićem dobije poslovne bankovne kartice DHFR-a za svoju osobnu upotrebu.