14. PROSINCA

Igor Ruf u zagrebačkom MSU predstavlja izložbu 'Lijepo mi je biti tu'

13.12.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Za izložbu 'Lijepo mi je biti tu', što se otvara 14. prosinca u MSU galeriji, akademski kipar Igor Ruf realizirao je nove radove koji slijede njegovo dosadašnje inovativno kiparsko i višemedijsko istraživanje objektne umjetnosti i instalacije

Iz Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) najavljuju da će izložba biti koncipirana od više fragmenata koji zajedno čine narativ temeljen na osobnom iskustvu i sjećanju, memoriji mjesta i propitivanju identiteta te urbanih legendi, a ti su fragmenti prezentirani kroz razne medije, skulpturu, instalaciju, fotografije i ready made.

'Unutar korpusa suvremene hrvatske skulpture i instalacije, stvaralaštvo Igora Rufa zauzima posebno mjesto', ističe se u najavi, dodajući kako on već od studentskih radova proširuje pojam skulpture, uvodi multimedijski pristup i inovacije.

'Prostornom instalacijom i njenim elementima bavi se višedimenzionalnim i značenjski raznovrsnim fenomenima prostora – od fizičkog, stvarnog do osobnog, duhovnog i izmaštanog. Svaki od tih prikazanih prostora ima neki semantički zaokret, a prostor i atmosfera zahvaćaju naša osjetila te misaone i imaginativne procese', dodaje se.

Glavni protagonist izložbe, kojoj je kustosica Nataša Ivančević, je lik iz mašte 'polučovjek – polucrv neobična i složena imena: Bista Glista/Taj u svaku rupu mora pogledat, koji zadire u prostorne i duhovne borbe', a koji živi u vlažnoj utrobi nastambe 'Kakvo je takvo je', nazvanoj po Ikeinom odjelu s oštećenom robom.

'Maketa crkve kao trafostanice, fotografije skulptura grešnika koji gore u paklu iz virovitičke kasnobarokne crkve, fotografije uklete kuće, pileći bataci, sve je to dio repertoara koji izvire iz autorova sjećanja. Tu je i pažljivo modeliran prikaz sobe ('Soba je bez kuće') koji bi, da je slika, mogao biti dio kakvog eksterijera metafizičkog slikarstva', navodi se u najavi izložbe.

Igor Ruf rođen je 1984. u Virovitici. Magistrirao je kiparstvo 2010. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Stjepana Gračana. Od 2012. radi kao asistent na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od ove godine u zvanju je docenta. Član je HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu, a izlagao je na nizu izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu.

Smatra ga se jednim od najzanimljivijih umjetnika mlađe generacije koji intrigira svježim pristupom u problematiziranju kiparskih i umjetničkih fenomena. Pažnju javnosti privukao je 2012. kada je osvojio dvije prestižne likovne nagrade - Glavnu nagradu 31. Salona mladih i Grand prix na 11. Trijenalu hrvatskog kiparstva.

Za multimedijsku instalaciju 'Frizerski salon za brdo' 2017. dodijeljeno mu je posebno priznanje 10. HT nagrade – MSU Zagreb.

Njegova izložba u MSU bit će otvorena do kraja godine.