ILUSTRIRAO MILAN TRENC

Kako da se mladi osjećaju dobro u muzeju? MUO za to sada ima vodič

12.12.2018 u 15:55

Bionic
Reading

'Vodič za mlade ili Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost i obrt' autorice i urednice Maline Zuccon Martić, posebna publikacija tog muzeja s ilustracijama Milana Trenca, predstavljen je 12. prosinca u atriju Muzeja za umjetnost i obrt

Vodič počinje stalnim postavom, upoznaje čitatelje s kulturom življenja plemstva i građanstva u Hrvatskoj, objašnjavajući različite stilove u izdvojenim cjelinama, poput sakralne umjetnosti i baroknog slikarstva, te slikarstva 20. stoljeća.

Obrađene su i studijske zbirke te muzeološki dio u kojemu se objašnjavaju pojmovi i poslovi važni za muzej, uz povremeno postavljanje pitanja i davanje zadataka. Vodič završava praznim stranicama za čitateljeve opaske i 'šalabahterom' koji se izrezuje za posjet muzeju.

Njegova autorica, Malina Zuccon Martić, dugogodišnja je muzejska pedagoginja koja ima iza sebe nekoliko desetaka tisuća muzejskih posjetitelja koje je provela kroz stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt. 'Njima sam osobito zahvalna, iz njihovih pitanja, pogleda, slušanja, pažnje vidjela sam što je važno i kako nešto treba objasniti da bi svima bilo jasno', rekla je na promociji knjige.

Tom je knjigom željela postići da čitatelji, koji ne moraju biti samo djeca, uhvati duh određenog stila, ali i da joj se uvijek vraćaju, kao što smatra da bi se uvijek trebalo vraćati muzeju, njegovim izložbama i stalnom postavu.

'Jako mi je važno da publika ima prisan odnos s muzejom, zato nam je trebao dobar ilustrator koji će povezati cijelu priču i koji će se moći ponašati kao posjetitelj', napomenula je.

S paralelnom pričom koja ne ilustrira tekst doslovno, već ga nadopunjuje taj je posao napravio istaknuti ilustrator i crtač stripova Milan Trenc, koji je svojom proslavljenom knjigom 'Noć u muzeju', prema kojoj je nastao i istoimeni holivudski film, napravio puno za popularizaciju muzeja i muzejske struke.

'Razmišljao sam kako bih pristupio temi, dopala mi se doza anarhizma koju sam dobio i koja mi je dopustila da radim što i kako želim, pa sam napravio ono što sam radio cijelu osnovnu i srednju školu, šarao po knjizi. Divno sam se proveo šarajući Malininu i vlastitu školsku knjigu', rekao je.

Njegovi likovi u ovom vodiču, među kojima su i dva miša, kao stalna stanovnika muzeja, šeću kroz knjigu i postav s čitateljem, proučavaju ga i duhovito komentiraju.

Muzejski pedagog Darko Dujmović s riječkog Filozofskog fakulteta rekao je kako su tiskani vodiči dobar trag svake izložbe, a posebno stalnog postava kao najvažnije izložbe muzeja, 'oni mogu biti suvenir, podsjetnik, ali i pozivnica za nekog novog posjetitelja'.

Ocijenio kako je ovaj vodič postigao svoju svrhu, tekst je sveden na mjeru na kojoj se može lako razumjeti priča stalnog postava, a to je kultura življenja kroz vrijeme, od razdoblja gotike do suvemenog doba.

Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO, smatra da taj vodič ispunjava jedan od najtežih zadataka Muzeja - da se približi mladima i s njima dobro komunicira. 'On ima puno veće značenje od toga da je samo lijep i edukativan, postaje cijeli projekt koji će se daljnjih godina razvijati na ovoj matrici i poboljšati komunikaciju s publikom', istaknuo je.