SA(N)JAM KNJIGE U ISTRI

Igor Mandić u Puli: 'Istina nikada nije bila u modi, a ja želim biti antimodan'

02.12.2017 u 16:28

Bionic
Reading

Pisac, književnik, intelektualac i društveni kritičar Igor Mandić na prvom 'Doručku s autorom' u sklopu 23. Sa(n)jam knjige u Istri predstavio je svoju najnoviju knjigu 'Predsmrtni dnevnik' i privukao brojnu pulsku publiku

Na brojne se teme Mandić osvrnuo tijekom razgovora s voditeljem 'Doručka s autorom' Aljošom Pužarom, a na Pužarovu tvrdnju da je Mandić 'govornik istine' odgovorio je kako 'nitko ne govori istinu, ona ne postoji, svatko ima svoju istinu, bio to general, činovnik ili bitanga'.

  • +20
Svečano otvoren 23. Sa(n)jam knjige u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Kako biste inače objasnili to što dva advokata na različiti način tumače isti zakon ili pak kako različiti liječnici, kao što je to bio slučaj s mojim prijateljem Veselkom Tenžerom, tumače na različite načine nalaz elektrokardiograma. Istina je problematična. Istina nikada nije bila u modi, a ja želim biti antimodan', rekao je Mandić.

Napomenuo je da je jedini novinski pisac koji u radnoj knjižici ima upisano 'književnik' kao zanimanje jer je to imao zapisano prije nego što se zaposlio u novinskoj kući.

Mandić je spomenuo i da je pisao o temama koje nisu uvijek bile 'sistemu mile'.

Na pitanje o temi suicida kazao je da je to plod građanskog modernog društva, ali i da će se svi sjetiti nekih samoubojstava iz davnina.

Ponovno je istaknuo da nema računalo i da se ne služi njime, kao i da nema pametni telefon niti išta slično, da ne prati društvene mreže. 

'Oko mene je uvijek bilo puno zabuna i greška u čitanju, krivo su me više puta interpretirali, a socijalizam, i kada je bio zao, pokazivao je svoje dobro lice. Puno toga događalo se oko mene se jer me nisu razumjeli. To je kao kada ideš kod doktora i kažeš da te boli zub, a oni ti kažu da je riječ o hipertenziji', rekao je Mandić.

Dodao je i da mu je materinji jezik talijanski jer mu je majka bila iz Premanture, pa je stoga i vezan uz te krajeve.

U nastavku razgovora publika je saznala kako mu Europa, kako je rekao, 'ne znači ništa izvan okvira niti emocionalno niti privatno'.

Voditelj Aljoša Pužar je istaknuo da je Mandić jedan od prvih koji je pisao o pornografiji, ali i o smrti na poseban način. Bilo je govora i o tome pretvara li se smrt u fetiš te da tanatofilija skriva istovremeno strah od smrti.