23. IZDANJE FESTIVALA

Otvoren pulski Sa(n)jam knjige: 'Ovo je vrlo sretan trenutak u nemirno vrijeme'

01.12.2017 u 16:10

Bionic
Reading

U pulskom Domu hrvatskih branitelja 1. prosinca u 12 sati otvoren je 23. Sa(n)jam knjige u Istri, pri čemu je glumac i voditelj programa Vedran Živolić podsjetio na glavnu ovogodišnju temu 'Intime', a okupljene su pozdravili direktorica festivala Magdalena Vodopija i pisac Igor Mandić

'Čitat ćemo dnevnike, suočiti se s gubicima, s nježnošću se prisjetiti onih kojih više nema, diviti se tuđoj hrabrosti i suosjećati sa sudbinama pojedinaca i cijelih naroda', poručio je Vedran Živolić. Podsjetio je također na poseban program Sajma, À propos, koji se bavi francuskom i frankofonom književnošću te na regionalni program Hercegovina čita. 

Direktorica Sajma Magdalena Vodopija poručila je da je ovo 'vrlo sretan trenutak u ovo nemirno vrijeme':

'Lijepo je biti na margini, ovo je grad marginalaca, marginalci su dali najviše ovom gradu i nadam se da mi i dalje tomu pripadamo. Priključuju nam se drugi i drugačiji, različiti, svi oni koje mi volimo primati u ovome gradu. Zahvaljujem izdavačima, za koje govore da ne postoje više, da su pokleknuli, a vi ćete vidjeti kad uđete u ovu, sada palaču knjige što su oni učinili. Mi promoviramo manjinski duh u svemu, pa tako i u izdavaštvu. Naravno, i naši autori koji dolaze svi su redom osobenjaci, svi su redom svoji, svi vole prostor na kojem mogu slobodno govoriti, a ovdje u Puli to doista mogu', rekla je Magdalena Vodopija koja je Sajam posvetila autorima koji više nisu među nama, Predragu Matvejeviću, Slavku Goldsteinu, Voji Radoičiću i velikom prijatelju Sajma, Dušanu Karpatskom.

  • +20
Svečano otvoren 23. Sa(n)jam knjige u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Čast otvaranja 23. izdanja Sajma pripala je piscu Igoru Mandiću, za kojega je Vedran Živolić rekao kako je 'dosljedan vlastitim principima, uvijek u oporbi, uvijek prsta uperena u glupost i licemjerje' te 'jednako oštar prema sebi kao i prema drugima'.

'Neki zlobnici će me pitati zašto baš ja, zato jer mi je u posljednje vrijeme, nakon tolikih pustih godina pisanja, jedna knjiga u zadnji čas upalila. 'Predsmrtni dnevnik' je tu i zbog uspjeha te knjižice, sada na svim mogućim prodajnim mjestima u Hrvatskoj, dobio sam privilegiju da se ovdje pojavim. Ali, ima još nekoliko razloga koje ću vam reći: jedan od najvažnijih je taj da sam ja knjižarski sin. Ja sam niknuo među knjigama, ja sam se rodio među knjigama, u knjigama, na knjigama, ja sam stalno s njima od svoje prve godine života. Moj otac je bio vlasnik knjižare i papirnice u Šibeniku. Vezan sam s knjigama od rođenja, jer su uz moj krevet i moje uzglavlje bila djela koja je otac nosio iz knjižare', rekao je Igor Mandić dodajući da je druga dobra karakteristika koja ga kvalificira da se pojavi na otvaranju Sa(n)jam knjige u Istri ta što mu je majka iz Premanture. 

'Moja mati zajedno s ocem učila me pismenosti i ona me uputila u svijet knjiga. Kao knjižarski sin i sin ovoga kraja, ja sam krvno vezan uz ovaj kraj, dakle uz Pulu koju sam obožavao i u koju sam dolazio puno puta, kao i na ovaj Sajam. Vrlo je dobro da Pula održava ravnotežu s drugim sajmovima u regiji i s njom se nema tko takmičiti. Pulski Sajam striktno je i dobro vezan uz knjigu, uz promocije autora i ja, kao jedan među njima, dobio sam tu čast da vas ovdje pozdravim i da otvorim ovaj Sajam', rekao je Igor Mandić.

Na svečanom otvorenju prisustvovali su veleposlanica Francuske u Hrvatskoj Corinne Meunier, izaslanica ministrice kulture Dubravka Đurić Nemec, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenica gradonačelnika Grada Pule Elena Puh Belci. Intimističko ozračje Sajma u glazbu su pretočili pjesnik i glazbenik Darko Rundek, uz pratnju, violinisticu Isabel, koji su izveli skladbu 'Ruke'.