PLAY & PRAY FOR JAPAN

Humanitarni koncert za Japan

29.03.2011 u 15:06

Bionic
Reading

Potaknuti događajima u Japanu, duboko suosjećajući s narodom Japana i njihovom strašnom tragedijom, najavljujemo veliki humanitarni koncert Play & Pray for Japan koji će Zagrebačka filharmonija prirediti u ponedjeljak, 4. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu s početkom u 20 sati. Ovim koncertom Zagrebačka filharmonija se pridružuje nizu vodećih europskih orkestara u međunarodnoj umjetničkoj inicijativi Play & Pray for Japan za pomoć stradalom Japanu

Zagrebačka filharmonija svakodnevno prati razvoj događaja u Japanu, a s ovom dalekom zemljom vežu je i posebne veze, jer je veliki japanski maestro Kazushi Ôno - u našim najtežim godinama, u jeku Domovinskoga rata - ispisao čak šest godina povijesti našega orkestra. Zagrebačka filharmonija dakako nije zaboravila ni veliku donaciju od čak milijun njemačkih maraka kojom je Japan u to isto vrijeme omogućio kupnju novih vrijednih instrumenata za orkestar.

Iako je maestro Ôno potvrdio da će ravnati ovim koncertom, zdravstveni razlozi nažalost su ga spriječili u planiranom dolasku u Zagreb. Njegovu je ulogu odmah preuzeo veliki prijatelj Zagrebačke filharmonije maestro Uroš Lajovic, koji će zajedno sa Zagrebačkim filharmoničarima u ponedjeljak 4. travnja izvesti 'Tragičnu uvertiru' Johannesa Brahmsa i 'Petu simfoniju' Ludwiga van Beethovena. U ime maestra Ônoa, publici u dvorani obratit će se njegova supruga Yuriko Ôno.

Stihovima pjesme 'Pobratimstvo lica u svemiru' Tina Ujevića i njihovom humanom porukom 'Ne boj se! Nisi sam!' u izvedbi dramskog umjetnika Gorana Matovića simbolično će biti poslana poruka prijateljstva, a zborskim pokličem 'U boj, u boj' iz 'Zrinjskog' Ivana pl. Zajca uz sudjelovanje Zbora Ivan Goran Kovačić i podrška narodu Japana da smogne snage i ne preda se strahotama koje su ga zatekle.

Ulaz na koncert bit će slobodan, a Zagrebačka filharmonija poziva sve ljude dobre volje da pruže svoju pomoć za Japan donacijom na poseban broj žiro računa Hrvatskoga crvenog križa 234000 – 1511555516 pozivom na 02. Dobrovoljni novčani prilozi moći će se predavati i na za to posebno organiziram mjestima na samom koncertu.

Suorganizator koncerta dugogodišnji je partner Zagrebačke filharmonije BCC Services.
Vjerujemo da će se cjelokupna javnost i mediji pridružiti našoj želji da ovim koncertom pružimo ruku pomoći prijateljskom Japanu i pokažemo da glazba doista nema granica.