PREMIJERA 19. SIJEČNJA

Hrvoje Kečkeš kao Molièreov škrtac na sceni zagrebačkog Kerempuha

05.01.2021 u 15:41

Bionic
Reading

Zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh kao prvu premijeru u novoj godini najavljuje, u utorak 19. siječnja, predstavu 'Škrtac' J.B.P. Molièrea u režiji Dore Ruždjak Podolski i adaptaciji Tomislava Zajeca.

Klasik svjetske komediografije i komedija karaktera iznimnog satiričkog naboja, Moliéreov 'Škrtac' na Kerempuhovu scenu postavlja se prvi put, a u ovoj će aktualizaciji pronaći mnoge dodirne točke s hrvatskom svakidašnjicom, stoji u najavi.

Komedija 'Škrtac' (L'Avare), praizvedena 1668., nalazi se u stilskoj skupini velikih drama u kojima se primjerice nalaze i 'Tartuffe' (1664.), 'Don Juan' (1665.) ili 'Mizantrop' (1666.). Početna je točka drame pisana u prozi u pet činova, hipertrofirano inzistiranje na svim dramskim i izvedbenim manifestacijama škrtosti naslovnog junaka Harpagona.

Međutim, Molière eksplikaciju te ljudske slabosti zapravo koristi tek kao zamašnjak za dramaturgiju vrtoglavih obrata unutar temeljnog narativa, ali i kao reflektor za propitivanje niza društvenih uzusa i normi. Hraneći se na staništu temeljne karakterne pogreške, redom se otvaraju i sva druga posrtanja koja Molière tematizira više ili manje otvoreno: razvrat, laž, licemjerje, hipokrizija i sve vrste prevare zapravo svoje izvorište i opravdanje pronalaze u Harpagonovoj škrtosti.

'Sve su to ujedno i elementi koji ovu komediju i danas predstavljaju kao prostor izrazito aktualnog propitivanja društvenih uzusa i konvencija, kroz tematiziranje borbe za vlastiti integritet usred moralnog posrtanja ali i postavljanje pitanja o tome koliko je slobode moguće uzeti u borbi protiv represije', ističe Zajec u najavnom tekstu predstave.

'No, ono što je možda i najvažnije, Kazalište Kerempuh ovom predstavom prvi puta u svojoj povijesti na pozornicu dovodi nesretnog Harpagona i njegovu podjednako nesretnu obitelj, otvarajući prostor za smijeh, ali i donoseći jasno upozorenje kroz likove iz Molièrova vremena koji zapravo unutar svojih pet činova neprestano i oštro progovaraju isključivo o nama samima', dodaje.

Univerzalni problemi lakomosti, škrtosti te ekonomskih trzavica, koje se neizbježno isprepleću s privatnom sferom pojedinca, načeti su kroz tipski lik škrca, a u suvremenoj će preradi postati još prepoznatljiviji i bliži Kerempuhovoj publici.

'Harpagonova prekomjerna škrtost koja stoljećima izaziva smijeh publike tek je katalizator kojim se prokazuju skrivene društvene patologije. Iz istog razloga, 'Škrtac' omogućuje da se jedno klasično djelo obogati dodatnom dimenzijom suvremenosti ne bi li se pored naših mana zagledali i u probleme cijeloga društva', poručuju iz Kerempuha.

U predstavi igraju Hrvoje Kečkeš (Harpagon), Josip Brakus (Cléante), Maja Posavec (Élise), Filip Detelić (Valère), Iskra Jirsak (Mariane), Dražen Čuček / Vedran Mlikota (Anselme), Linda Begonja (Frosine), Borko Perić (Jacques), Luka Petrušić (La Flèche), Damir Poljičak (Sudski istražitelj) i Karlo Mlinar (La Merluche, Simon, Sudski pisar). 

Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostimografiju Barbara Bourek, autor glazbe je Stanislav Kovačić, oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez, a asistentica kostimografkinje Karmen Polović.

Pretpremijere su zakazane za 17. i 18. siječnja 2021.