ZAIGRANA REŽIJA

Hrvatski kazalištarci čitaju 'Sportski komad' na West Endu

08.08.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Premijernu izvedbu 'Sportskog komada' nobelovke Elfriede Jelinek (u engleskom prijevodu 'Sports Play'), u produkciji britanske kazališne kompanije Just a Must, koju su osnovali hrvatski kazalištarci s londonskom adresom Vanda Butković i Berislav Juraić, britanska publika i kritičari odlično su prihvatili

Britanski The Times napisao je da je to predstava 'maratonskih napora, zaigrane isprepletene režije, zajedljivog humora i inspirativnog scenskog dizajna'. Kritičarka The Guardiana, Elizabeth Mahoney, rekla je da je predstava 'pametna i kul s mnogo toga čemu se treba diviti', a utjecajni kazališni bloger Andrew Haydon izjavio je da je to 'izrazito inteligentan prikaz važnog književnog djela' zaključivši da je kompanija uspjela uvesti europsku kazališnu estetiku u britansko kazalište.

Kazališni site One Stop Arts dodijelio je pet zvjezdica produkciji ocijenivši da je predstava 'drugačija od mnogih predstava koje se mogu vidjeti u ovoj zemlji'. Uz sve to, kazališna kritičarka The Guardiana u svojoj kolumni četiri tjedna zaredom preporučuje 'Sports Play' kao 'must-see'.

S obzirom na taj uspjeh, organizatori Kulturne olimpijade tj. London 2012 Festivala, ponudili su kompaniji i čitanje integralnog teksta na West Endu, koje će se održati na dan zatvaranja Olimpijskih igara, 12. kolovoza, u Soho Theatreu i trajat će šest sati.

Just a Must na ovom projektu surađuje s Austrijskim kulturnim forumom u Londonu, a projekt je poduprla britanska vlada putem nezavisne agencije Arts Council England. Predstava je premijerno izvedena u Lancasteru 11. srpnja u Live at LICA (Nuffield Theatre). Predstavu je režirala Vanda Butković, a producirao Berislav Juraić. Tekst 'Ein Sportstück' Elfriede Jelinek, u prijevodu Penny Black i s predgovorom Karen Jürs-Munby, objavio je poznati britanski kazališni izdavač Oberon Books.

Više informacija o projektu i kompaniji možete pronaći na www.justamust.com