VINKO BREŠAN I SARA JURINČIĆ

Hrvatski filmovi na jubilarnom filmskom festivalu goEast

05.07.2020 u 13:36

Bionic
Reading

U natjecateljskim programima 20. međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, koji se održava u Njemačkoj cijele godine, prikazuju se dugometražni film Vinka Brešana 'Koja je ovo država' i kratkometražni eksperimentalni Sare Jurinčić '3. rujna 2015'

Festival se održao djelomično online, od 5. do 11. svibnja, kada su se održavali programi za filmske profesionalce, a projekcije filmova u konkurenciji održavat će se po kinodvoranama u Wiesbadenu i diljem Njemačke, tijekom godine.

Novčanu nagradu namijenjenu pobjednicima natjecateljskih programa, organizatori tog festivala posvećenog srednjoeuropskoj i istočnoeuropskoj kinematografiji ravnomjerno podijelili svim filmovima u konkurenciji.

Brešanov film jedan je od 16 naslova natjecateljskog programa dugometražnog filma koji će se na velikom platnu prikazati u sklopu partnerskog festivala exground filmfest, u studenom ove godine.

Film Sare Jurinčić u konkurenciji je za RheinMain Short Film Award, s još sedam naslova iz zemalja Srednje i Istočne Europe, a nakon njemačke kinopremijere krajem lipnja nastavlja igrati u tamošnjim kinima.

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) je izvijestio i da je u program 'Symposium' uvršten dokumentarni film Nenada Puhovskog "Graham i ja – istinita priča".

U industrijskom programu East-West Talent Lab, čije se ovogodišnje izadnje održalo u virtualnom formatu u svibnju, sudjelovale su Sara Jurinčić s projektom "Valeria" i Karla Lulić s projektom "Split ends", koji su odabrani među petnaest nominiranih za goEast Development Award.

Program je posvećen mladim filmašima koji sudjeluju u radionicama te razvijaju i predstavljaju svoje nove projekte internacionalnom žiriju i filmskim profesionalcima.