NOVO PRIZNANJE

Hrvatska producentica Anita Juka izabrana u izvršni odbor EFA-e

16.12.2019 u 17:30

Bionic
Reading

Producentica Anita Juka izabrana je u izvršni odbor Europske filmske akademije, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar

Članove izvršnog odbora biraju svi članovi akademije, koja ima više od 3600 filmskih profesionalaca, a Anita Juka jedna je od 16 izabranih, ističe HAVC.

'Izuzetno mi je drago što je Europska filmska akademija prepoznala moj rad te što su me članovi Akademije odabrali da ih predstavljam u narednom mandatu. Ovo je velika čast, ali i odgovornost, a ja ću se maksimalno truditi promovirati doprinos hrvatskih filmskih profesionalaca na europskom, ali i globalnom nivou. Cilj mi je također poticati osnaživanje žena u filmskoj industriji, kako onih ispred, tako i onih iza kamere', rekla je tim povodom producentica Anita Juka, koja dužnost preuzima 1. siječnja.

Juka je osnivačica produkcijske kuće 4 film te producentica filma 'Ti mene nosiš' redateljice Ivone Juke.

Uz Juku, među izabranim članovima odbora su i bivši direktor jedne od najvećih svjetskih filmskih tvrtki za financiranje Protagonist Pictures Mike Goodridge, producentica Oscarom nagrađenog filma Ida Ewa Puszczyńska, glavni tajnik prestižne sekcije Director's Fortnight Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu Christophe Leparc, veteran industrije i dugogodišnji direktor Izraelskog filmskog fonda Kathriel Schory te producent filma 'Moje lijevo stopalo' Jim Sheridan.

Novi predsjednik odbora je irski producent Mike Downey, izvršni direktor produkcijske kuće Film and Music Entertainment.

Europska filmska akademija, koju je 1989. godine osnovao švedski redatelj Ingmar Bergman, svake godine nagrađuje vrhunska filmska ostvarenja u sklopu svečane dodjele nagrada u prosincu, a stoji uz bok prestižnoj američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS).