NAKON CHARLIEJA HEBDOA

Houellebecq zbog romana o islamističkoj Francuskoj postao meta

14.01.2015 u 10:48

Bionic
Reading

Novi roman Michela Houellebecqa 'Soumission' (otprilike 'Podčinjavanje') predmet je žestoke rasprave nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo. Naime, Houellebecq je u njemu opisao Francusku kojom vlada muslimanski predsjednik, što mu je priuštilo optužbe da je napisao antimuslimanski roman. Houellebecqove izjave o islamu kao 'kretenskoj religiji' nisu pomogle

Godina je 2022. U Elizejsku palaču useljava se Mohammed Ben Abbes, novi francuski predsjednik koji je uz pomoć socijaldemokrata i centrista porazio Nacionalnu frontu. Francuskom vlada musliman, inače iz imaginarne Stranke Muslimanskog bratstva, i cijela je zemlja u krizi, o čemu doznajemo iz pripovijedanja 44-godišnjeg profesora književnosti, inače opsjednutog mladim prostitutkama.

Da, riječ je o sažetku novog romana Michela Houellebecqa, poznatog enfant terriblea suvremene francuske književnosti koji je dosad provocirao pljuvanjem šezdesetosmaških ideala, opisivanjem seks-turizma i obračunima s vlastitom majkom.

No romanom 'Soumission' – čiji se naslov referira na islamsku teologiju, odnosno 'podčinjavanje volji Allaha' – Houellebecq ulazi u teritorij provokacije najvišeg reda satirizirajući islam i Francusku pa su mnogi konstatirali da je napisao antimuslimanski roman te se propituje njegov utjecaj na teroristički napad na tjednik Charlie Hebdo. Houellebecq se 'Soumissionom' izlaže tome da postane meta islamista, Salman Rushdie za 21. stoljeće.
Uostalom, baš je u Charlieju Hebdou nedavno objavljen veliki tekst o 'Soumissionu' i Houellebecqu, a dobio je i naslovnicu. Pohvalan članak napisao je Bernard Maris, inače piščev prijatelj i jedna od žrtava terorističkog napada na tjednik.

U intervjuu za Canal+, koji je snimljen dan nakon napada, ali emitiran s nekoliko dana odgode, Houellebecq je vidno potresen te kaže da je to prvi put 'da je ubijen netko koga je poznavao'. Pisac koji je u romanu opisao vlastitu smrt sada je suočen s nefikcijskim umiranjem koje nastaje potaknuto fikcijom – religije, književnosti, politike... Houellebecq ističe da njegov roman nije protiv islama, a odbija i insinuacije da podržava Nacionalnu frontu i Marine Le Pen. Replicirao je i da mu nije važno mišljenje francuskog premijera Manuela Vallsa, koji ga je prozvao zbog knjige, nego samo kolega i književnih kritičara.


Preko La Manchea smatraju da 'Soumission' nije satira islamista nego 'modernih muškaraca koji su lako povodljivi'. Tako piše u svojoj kritici pod naslovom 'Mnogo više od satire islama' londonski Guardian, koji dodaje da roman započinje prozom 'koja je puna zabavne sardoničnosti i šala na račun seksualnih obrazaca i literature', s obzirom na to da upoznajemo svijet 44-godišnjeg Francoisa, standardno nihilističkog profesora sa Sorbonne. 'Soumission' je 'mnogo zanimljivija satira' nego što bi se očekivalo svođenjem cijele knjige na temu islamizma, iako u jednom trenutku Saudijska Arabija kupi Sorbonneu te omogući svim profesorima višeženstvo i veće plaće. Houellebecqov Francois oduševljeno pristaje na takav deal pa Guardian poentira time da je tema satire 'pokvarenost suvremenog muškarca' koji je postao razmaženo derište jer ga pretječu žene.

Njemački konzervativni dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u velikom tekstu s naslovom 'Snosi li i on krivicu?' mnogo oštrije analizira Houellebecqa, ali na kraju mu pruža punu podršku jer se 'sredstvima literature služi za on o čemu literatura postoji'. FAZ odgovara i premijeru Vallsu koji je izjavio da 'Houellebecq nije Francuska', kako se nadaju da će Francusko uskoro opet biti – Houellebecq. 'Piščeva vizija islamističke Francuske poluironična je i poluozbiljna igra s mogućnostima svijeta. U knjizi se ni uz najbolju volju ne može pronaći širenje islamofobije ili ideološko potpaljivanje sukoba', konstatira FAZ.

Bez obzira na to, Houellebecqov izdavač u međuvremenu je pod zaštitom policije, a pisac je sam postao meta i povukao se na nepoznatu lokaciju, daleko od javnosti. Kao što je i Houellebecq rekao u intervjuu za Canal+, bez trunke uobičajene ironije: 'Da, i ja sam Charlie.' Izgleda kao dobar početak nekog satiričkog romana.