NACIONALNA STRATEGIJA

Hoće li napokon nagovoriti Hrvate da čitaju knjige?

24.03.2014 u 11:41

Bionic
Reading

Nakon višegodišnjih poražavajućih podataka o navikama čitanja u Hrvata stanje će pokušati popraviti Povjerenstvo za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja koje se prvi put sastalo prije nekoliko dana

U Ministarstvu kulture održan je prvi sastanak Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Povjerenstvo
broji 30 članova koje je imenovala ministrica kulture Andrea Zlatar Violić te je, prema područjima rada, formirano šest skupina: Odgoj i obrazovanje - Škola i čitanje, Odgoj i obrazovanje - Predškola i čitanje, Institucije (knjižnice i čitanje), Izdavači i čitatelji, Hrvatski autori i čitanje i E-knjiga.

Među ciljevima Povjerenstva su već spomenuta izrada Nacionalne strategije za promicanje kulture čitanja i poticanja navike čitanja, izrada plana za odgajanje i animiranje čitatelja najranije dobi, osmišljavanje posebnih mjera koje uključuju brigu za hrvatsku književnost i autore, osmišljavanje mehanizama praćenja čitatelja kao i nečitatelja i drugi.

Na prvom sastanku koordinatorica izrade Nacionalne strategije Maja Zrnčić prisutne je upoznala s tijekom priprema za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja i planom rada. Riječi je bilo i o međunarodnim iskustvima u programima poticanja čitanja, primjerice poljskom, australskom i britanskom programu.