pressica za kraj sezone

HNK Zagreb: Vodeći smo u Europi po popunjenosti predstava

21.06.2022 u 13:57

Bionic
Reading

Vodstvo Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izrazilo je u utorak veliko zadovoljstvo uspjesima u sezoni koja završava, istaknuvši na konferenciji za novinare za su po posjećenosti predstava vodeći u Europi

Sretni smo i zadovoljni da smo završili sezonu s najboljim mogućim uspjehom. Popunjenost predstava u HNK je 96 posto, dok je u Europi prosjek 46 posto, kazala je intendantica Dubravka Vrgoč i izrazila žaljenje što kazališta u Europi nisu uspjela vratiti publiku nakon pandemijskog zatvaranja.

HNK je za kraj sezone najavio nekoliko predstava, među kojima premijeru baletne predstave "Gospođa Bovary" u koreografiji, režiji, dramaturgiji i glazbenoj koncepciji Valentine Turcu na glazbu Frederica Chopina.

Valentina Turcu rekla je da je u traženju rješenja bila radikalna i da je skinula sve sa sebe i svih članova ansambla. Predstava će imati snažan odnos prema gledateljima te izazvati i nelagodu, kazala je i dodala da se takva predstava može proizvesti samo u pet kazališta u Europi, među kojima nisu ni Pariz ni London.

Redateljica Anica Tomić najavila je dramu "Predstava za žive u doba izumiranja" u kojoj se odlučila za glumce izvan ansambla HNK, točnije odabrala je djecu koja nemaju glumačkog iskustva ali su jako okolišno osviještena.

  • +7
Pressica u zagrebačkom HNK Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jovica Drobnjak

To je oda za budućnost, poziv da napravimo nešto za planet dok možemo, kazala je Tomić i istaknula da je za to potrebna velika promjena, da Homo sapiens prestane biti homocentričan.

Predstava će se održati 26. lipnja u multifunkcionalnom prostoru kluba Peti kupe na Trnjanskoj i dio je EU projekta STAGES kojeg financira Europska komisija, a realizirat će se u deset europskih partnerskih kazališta i važan element mu je ekološka održivost.

Hrvatska verzija predstave jedinstvena je po tome što u njoj sudjeluju djeca a dramaturginja Jelena Kovačić posebno je u suradnji sa spisateljicom Mirandom Rose Hall tekst prilagodila djeci.

Najavljeni su također Svečani završni koncert sezone i koncert Novi val ispred HNK, posvećen zagrebačkim bendovima Azra, Prljavo kazalište, Film i Haustor u izvedbi Ante Gelo i Drame HNK.

Početkom rujna HNK preuzima Iva Hraste Sočo nakon dva mandata Dubravke Vrgoč.