BESPLATNA IZLOŽBA I PREDSTAVA

HNK Zagreb časti povodom 120 godina zgrade kazališta

14.10.2015 u 12:26

  • +14

Izložba povodom 120 godina zgrade HNK

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic

Bionic
Reading

Hrvatsko narodno kazalište u srijedu 14. listopada svečano obilježava 120 godina zgrade kazališta. Povodom toga velikog jubileja priređena je izložba o povijesti same kazališne zgrade u foyeru HNK. Izložbu 'Zgrada HNK u Zagrebu 120 godina poslije', kao i predstavu 'Vučjak', posjetitelji na dan otvorenja mogu pogledati besplatno

Dokumentarna građa, fotografije, dokumenti, filmovi i digitalizirani plakati koji čine postav izložbe 'Zgrada HNK u Zagrebu 120 godina poslije', evocirat će povijest Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu od najranijega vremena do izgradnje nove zgrade kazališta 1895.

Dio građe bit će posvećen prvim kazališnim dvoranama u Zagrebu (današnji Muzej grada Zagreba, Prirodoslovni muzej i Gradska skupština) s opisima o razdoblju u kojem su ti prostori korišteni kao kazališne dvorane.

Dio izložbe dokumentirat će vrijeme od 10. lipnja 1840, kada je Domorodno teatralno društvo svečanim izvođenjem prve kazališne predstave na štokavskome narječju, junačke igre u tri čina 'Jurana i Sofije' Ivana Kukuljevića Sakcinskoga, službeno započelo svoje gostovanje u Zagrebu, Sisku i Karlovcu. Gostovanje je počelo predstavom u Starome kazalištu na Markovu trgu i trajalo je 18 mjeseci, a u tome razdoblju su izveli pedesetak različitih izvornih i prevedenih djela, odigravši 200 predstava.

Raznorodna dokumentarna građa i izvorni predmeti omogućit će upoznavanje s najvažnijim osobama, predstavama i događajima iz vremena. Posebna pozornost bit će posvećena izgradnji današnje zgrade HNK u Zagrebu; od ideje do otvaranja 14. listopada 1895, kada je simboličkim udarcem po završnom kamenu na balkonskom stupu pročelja srebrnim čekićem austrougarski car Franjo Josip proglasio kazalište otvorenim.

Na izložbi će biti prikazana i dva dokumentarna filma, 'Die Fellner und Helmer – Story' i 'Die vergessenen des eoropäischen Theaterbaus', u trajanju od 30 minuta, te dokumentarni film o samoj zgradi HNK u Zagrebu u trajanju od 10 minuta.

Posjetitelji će na izložbi moći vidjeti originalnu građu vezanu uz gradnju i otvaranje zgrade HNK u Zagrebu: nacrte, spise vezane uz građevinsku dozvolu, plakate, pozivnice, srebrni čekić kojim je car Franjo Josip simbolički obilježio završetak izgradnje zgrade HNK, rad kipara Roberta Frangeša Mihanovića, fotografije izgradnje i mnoge druge izvorne materijale.

Autor izložbe je dr.sc. Dinko Čutura, a postava izložbe Mario Beusan, ing.arh.

Prigodom velikog jubileja HNK svojim gledateljima daruje besplatan posjet izložbi te slobodan ulaz na predstavu 'Vučjak' Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana kako bi zajedno proslavili ovu godišnjicu. Izložba se besplatno može razgledati od 16 do 19 sati na dan otvorenja dok će u ostale dane trajanja (do 3. prosinca) cijena ulaznice biti 15 kuna. Predstavu 'Vučjak' besplatno pogledajte u uobičajenom terminu od 19.30.