TRADICIONALNA SVEČANOST

HNK Split nagradio najbolja umjetnička ostvarenja, ovo su dobitnici

03.05.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Povodom 131. godišnjice otvorenja kazališne zgrade i Dana HNK Split u petak su svečano dodijeljene tradicionalne nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja u protekle dvije godine, a Nagradu Ivo Tijardović za svekoliki rad i doprinos splitskom HNK-u dobila je Arijana Čulina

Solist Opere Mate Akrap dobio je nagradu Ante Marušić za najbolje umjetničko ostvarenje u operi u prethodne dvije sezone. Prvakinji Drame HNK Split Nives Ivanković dodijeljena je Nagrada Marko Fotez za najbolje umjetničko ostvarenje u drami, a Nagradu Ana Roje za najbolje ostvarenje u baletu dobila je solistica splitskog Baleta Hazuki Tanase. Nagradom Rudolf Bunk nagrađena je kostimografkinja Barbara Bourek za najbolju kostimografiju, scenografiju, oblikovanje svjetla i dizajn.

Arijana Čulina priznanje je dobila nakon pune 42 godine na splitskim kazališnim daskama. Kako je rekla, čast joj je primiti nagradu nazvanu po velikom kompozitoru Ivi Tijardoviću, u čijem je "Splitskom akvarelu" igrala Perinu Štramberu, a u Maloj Floramy "Misili Bisili".

  • +2
HNK Split dodijelio nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Nives Ivanković, kojoj je ovo druga nagrada u samo nekoliko dana, nakon nagrade žirija Slobodne Dalmacije na Marulićevim danima, rekla je da se Split napokon vraća zlatnoj eri drame i postaje dramska metropola. Napomenuuvši da je već uslijedio poziv za Sterijino pozorje, potom odlaze u Banju Luku, Ljubljanu i Beograd, rekla je kako očekuje da u nacionalnoj razmjeni "Crvena voda" zablista na pozornici HNK Zagreb, u Rijeci, Dubrovniku, Varaždinu i Osijeku, te da hrvatska publika vidi kako Split ponovno postaje centar.

Nagrada Ana Roje balerini Hazuki Tanase znači sve s obzirom na to da već 13 godina radi u HNK Split. Priznaje da nagradu nije očekivala. U splitskom kazalištu joj je lijepo raditi, navikla se na grad, ljude, okružje u teatru, sretna je što je u Hrvatskoj, a publici je zahvalna jer ih uvijek podržava dugotrajnim pljeskom nakon predstave. Dodala je da ostaje u Splitu u kojem ima obitelj.

Nagrade HNK Split dodjeljuju se od 2003. godine. Splitska nacionalna kazališna kuća svoj dan obilježava 6. svibnja, na dan kada je 1893. podignuta kazališna zgrada u kojoj HNK Split i danas djeluje.