U SPLITSKOM HNK-U

Zatvoreni 34. Marulićevi dani: 'Zbilja' Tomislava Šobana proglašena najboljom predstavom

29.04.2024 u 23:58

  • +2

Završnica 34. Marulićevih dana

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada i izvođenjem predstave izvan konkurencije 'Uspavanka za Aleksiju Rajčić' Đorđa Kostića i u režiji Juga Đorđevića Narodnog pozorišta Beograd u koprodukciji s festivalom Sterijino pozorje u ponedjeljak navečer u splitskom HNK zatvoreni su 34. Marulićevi dani

Predstava 'Zbilja' Tomislava Šobana proglašena je najboljom u cjelini na 34. Marulićevim danima, a u obrazloženju nagrade se navodi da ta predstava - pronalazeći nove puteve u komunikaciji sa publikom - propituje položaj čovjeka u suvremenom društvu i brutalno otkriva robotizirane obrasce ponašanja koje smo sami sebi nametnuli tijekom evolucije.

'Scenski pokret je oštar, precizan i čini neizostavni dio predstave kako u vizualnom, tako i u značenjskom smislu. Dinamici izvedbe svakako doprinosi svjetlo koje je u neprestanoj komunikaciji sa događajima na sceni, dok glumci kroz fizičke i umne zadatke daju publici priliku da svjedoči utjelovljenju zaista izuzetnog umjetničkog scenskog izraza', stoji, među ostalim, u obrazloženju.

Intendant splitskog HNK i ravnatelj Marulićevih dana Vicko Bilandžić je novinarima izjavio da je bogat program Marulićevih dana krojen po mjeri izbornice, nezavisni žiri donio je odluke po savjesti i u tom je kontekstu, kaže, napravljen demokratski iskorak. Zadovoljni su i popratnim programom iako je bilo pomalo riskantno kako će djeca, mladi i studenti reagirati na Marka Marulića, no svi su programi bili popunjeni.

Ravnateljica drame HNK Zagreb Nenni Delmestre pohvalila je predstavu 'Zbilja' rekavši da je prekrasno da što su dobili nagradu zahvaljujući žiriju koji je imao 'poseban senzibilitet' prepoznati predstavu koja je bila eksperiment, ne samo u sadržajnom smislu te podsjetila da je filmski redatelj eksperimentalnog filma Tomislav Šoban prvi put radio u teatru.

'Maske' dobile najvišu ocjenu publike

Nagradu Marul za suvremeni dramski tekst dobio je Ivor Martinić za dramu 'Bilo bi šteta da biljke krepaju' u izvedbi argentinskog kazališta Apacheta Sala/Estudio, a Marula za dramaturgiju Patrik Gregurec i Karla Leko za predstavu 'Maske', nastale u koprodukciji Umjetničke organizacije Grupa i Dubrovačkih ljetnih igara, u suradnji sa Scenom Ribnjak i Teatrom Exit.

Dvije nagrade Marul, za dramatizaciju / adaptaciju te za režiju dobio je Ivan Plazibat za svoj rad na predstavi 'Slučaj vlastite pogibelji' Kristiana Novaka u izvedbi HNK Varaždin u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Maruli za glumačka ostvarenja su dodijeljeni Nini Violić za ulogu u predstavi 'Zbilja' i Ljubomiru Kerekešu za njegovu kreaciju u predstavi 'Slučaj vlastite pogibelji', dok je Marul za umjetničko ostvarenje dobila predstava 'Simfonije/Turpituda' u produkciji Eurokaza u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i Hrvatskim inženjerskim savezom.

Publika 34. Marulićevih dana ocjenjivala je viđene predstave ocjenama od 1 do 5. Najvišu prosječnu ocjenu od 4,89 dobile su 'Maske' autora, redatelja i izvođača Dražena Šivaka. Nagradu žirija čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija dobila je Nives Ivanković za ulogu u predstavi 'Crvena voda' Jurice Pavičića u režiji Ivice Buljana, dramatizaciji Ivora Martinića, a u izvedbi HNK Split. 

Na ovogodišnjim Marulićevim danima prikazano je 11 predstava u službenoj konkurenciji, jedna izvan konkurencije te više od 40 popratnih programa. 

Festival je ugostio više od 600 glumaca, redatelja, producenata, glazbenika, tehničkog osoblja i brojnih drugih.

Organiziran je u suradnji Hrvatskog narodnog kazališta Split, Književnog kruga Marulianum, Umjetničke akademije Split, Muzeja Grada Splita, Odsjeka za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Splitu, Gradske knjižnice Marko Marulić i Centra za cjeloživotno obrazovanje Zlatna Vrata.