NOVA SEZONA

HNK Ivana pl. Zajca najavljuje 13 premijera

04.09.2013 u 17:07

Bionic
Reading

U novoj kazališnoj sezoni HNK Ivana pl. Zajca bit će ukupno 13 premijera, a cjeloviti program pokriva sve ono što je zadaća nacionalne kuće, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare intendantica HNK Nada Matošević Orešković

Istaknula je ovogodišnju manifestaciju Zajčevi dani, odnosno njezino posebno izdanje kojim se obilježava 100. godišnjica smrti skladatelja Ivana pl. Zajca.

Manifestacija, kao i kazališna sezona, počinje 3. listopada koncertom 'Zajc gala' pod ravnanjem Ive Lipanovića, a u programu prevladavaju koprodukcije i autorsko kazalište, kazala je intendantica.

Nit vodilja programa Hrvatske drame je pokušaj da predstave budu originalne, nove te da se ne ponavljamo, rekao je ravnatelj Hrvatske drame Damir Orlić. Tako će se premijerno odigrati "Tri mušketira" Alexandrea Dumasa u režiji Kokana Mladenovića, 'Amerika' po romanu Franza Kafke u režiji Januzsa Kice, komedija 'Zajedno' po filmu Lukasa Moodyssona koju režira Matjaž Latin te monodrama Zijaha Sokolovića 'Kurva' po tekstovima Vedrane Rudan.

Talijanska drama premijerni program temelji na dramatizacijama poznatih romana, rekla je ravnateljica Laura Marchig. Premijerni naslovi su 'Notti romane (Rimske noći)' Franca D'Alessandra u režiji Edvina Liverića, 'Il barone rampante (Barun penjač)' redatelja Paola Galassija po djelu Itala Calvina, glazbeni putopis 'Dunav' autora Claudia Magrisa i Igora Pisona te autorski projekt Karine Holle 'Kafka project: frontiere/granice/meje/grens/borders...', koji je praizveden u srpnju u sklopu Riječkih ljetnih noći.

U opernom dijelu programa premijere su 'Okretaj zavrtnja' povodom 100. godišnjice rođenja skladatelja Benjamina Brittena u režiji Ozrena Prohića, 'Svijetleći grad' hrvatskog skladatelja Ive Lhotka-Kalinskog redateljice Saše Broz i 'Faust' Charlesa Gounoda u režiji Krešimira Dolenčića, najavila je ravnateljica riječke Opere Saša Broz.

'Faust' je preuzet iz programa splitske Opere, kazala je. Svečano će se obnoviti Zajčeva opera 'Nikola Šubić Zrinjski' s Krešimirom Dolenčićem kao redateljem.

Ravnatelj Baleta Ronald Savković najavio je premijere 'Orašara' P. I . Čajkovskog u kojem je Savković redatelj i koreograf te autorskog projekta koreografa Maše Kolar i Lea Mujića 'Pour homme et femme/Za muškarca i ženu'.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ovom je prigodom kazao da je ugodno iznenađen programom. Sagledavajući program, zbog umjetničke i posebno financijske zahtjevnosti, moglo bi se zaključiti da je kriza prošla, rekao je.