pula

Histrokozmos je novi program na Sajmu knjige u Istri, evo što nas još očekuje

12.10.2023 u 11:11

Bionic
Reading

Histrokozmos, novi 'mali sajam' u sajmu, programska je novost 29. Sa(n)jam knjige u Istri koji će se od 24. studenog do 3. prosinca održati u pulskom Domu hrvatskih branitelja uz središnju temu 'Život u oblacima'

Ovogodišnji program svojevrsna je uvertira u veliku 30. sajamsku obljetnicu koja će se dogoditi iduće godine, a ujedno je i uvod u temu "Mikrokozmos" koja će pratiti 30. Sa(n)jam knjige u Istri. Tim povodom 29. Sajam utemeljuje Histrokozmos, kojem je tema Saga o vinu, istaknuli su u četvrtak iz udruge Sa(n)jam knjige.

Ovogodišnji program svojevrsna je uvertira u veliku 30. sajamsku obljetnicu koja će se dogoditi iduće godine, a ujedno je i uvod u temu „Mikrokozmos“ koja će pratiti 30. Sa(n)jam knjige u Istri. Tim povodom 29. Sajam utemeljuje Histrokozmos, kojem je tema Saga o vinu, istaknuli su u četvrtak iz udruge Sa(n)jam knjige

"Mikrokozmos Sajma je Istra. Cijelo naše 30-godišnje putovanje sastojalo se u stalnom preplitanju čudnovatog karaktera Istre - 'malog kontinenta' i velikog svijeta. Odlučili smo stoga osnovati 'sajam u sajmu' odnosno Histrokozmos, kojem je ime, na svoj tipičan autoironijski način, dao dugogodišnji suradnik Sajma, umjetnik Mauricio Ferlin i oblikovao njegov vizualni identitet", poručili su.

Upravo takav, kako kaže direktorica sajma Magdalena Vodopija, autoironijski pristup otvorio je i brojna pitanja - kako pronaći krhotine kulturološke cjeline koju smo još prije petnaestak godina imali, kako iznaći crvenu nit koja bi spojila neke nove kulturološke i umjetničke izričaje u Istri te kako istinske iskorake u kulturi i umjetnosti očuvati ne umanjujući činjenicu da bi oni mogli biti, uza sve, pravi vrhunci turističke ponude.

Život u oblacima tema festivala, u središtu - strip

Po riječima inicijatora Histrokozmosa Borana Kalčića, novi program otvorit će mikrokozmos Franka Lukeža, koji je umro prošle godine, a bio je, kaže, najveći gastrozof, erudit, publicist koji je stvorio priču o Istri kao zemlji vina te veliki sakupljač poslovica o iću i piću koje duboko zadiru u karakter Istre. Naime, u pripremi je prva knjiga u biblioteci Lukežijana "Prvi tom - Poslovice Franka Lukeža" koja će biti objavljena u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade.

Tijekom 29. Sa(n)jam knjige u Istri programi Histrokozmosa događat će se u Kavani Mozart od 25. studenog do 3. prosinca a na "sajmu u sajmu" sudjelovat će redom mikrokozmosi Istre: Milan Rakovac, Tamara Obrovac, Evelina Rudan, Dario Marušić i Korado Korlević. Uz njih, tu su i autori Sajma - Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Ivica Ivanišević, Dragutin Lucić Luce. Andrej Nikolaidis, Živko Skračić i Sinan Gudžević. Veliko finale programa bit će u nedjelju, 3. prosinca kada će Korado Korlević svojim predavanjem "Ples mrtvaca" najaviti 30. Sajam.

Glavna tema ovogodišnjeg, 29. Sa(n)jam knjige u Istri - Pulskog festivala knjiga i autora je Život u oblacima, a u središtu je strip, kojeg će u Puli predstavljati eminentni inozemni i domaći autori i autorice. Popratni program donosi vrhunske izložbe, performanse i koncerte. Uobičajeno, i ove će godine na Sajmu biti izloženi deseci tisuća naslova ponuđenih publici po posebno povoljnim cijenama.