Iz pisma ukrajinskim akademicima

HAZU izražava solidarnost s Ukrajinom i pridružuje se brojnim apelima za zaustavljanje ruske agresije

24.02.2022 u 16:36

Bionic
Reading

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) izrazila je u četvrtak u pismu predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine Anatoliju Zagorodnom solidarnost s Ukrajinom suočenom s ruskom agresijom, priopćeno je iz Akademije

"Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti zgrožena je vijestima o agresiji Rusije na Ukrajinu, o razaranju ukrajinskih gradova i pogibiji ukrajinskih vojnika i civila", ističe se u pismu.

"U sjećanje nam dolaze slike stradanja Hrvatske u srpskoj agresiji prije tridesetak godina kada su se hegemonističke ambicije okomile protiv pravednih i legitimnih težnji hrvatskog naroda za vlastitim slobodnom, samostalnom i suverenom državom. To povijesno iskustvo obvezuje nas da u ovim teškim trenucima za ukrajinski narod, kojem se osporava i pravo na njegovu samobitnost i državnost, izrazimo solidarnost s nama prijateljskom i bliskom Ukrajinom", dodaje se.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti ovime se pridružuje brojnim apelima za zaustavljanje agresije na Ukrajinu koja ugrožava ne samo mir u Europi i svijetu, nego i za svjetski poredak i globalnu sigurnost, poručila je Akademija u pismu predsjedniku Nacionalne akademije znanosti Ukrajine.